Šestogodišnjoj devojčici obavljen komplikovan zahvat obnove srčanog zaliska. Ovu operaciju su predvodili doktor Kristofer Berd iz Dečje bolnice u Bostonu i prof. dr Mila Stajević

Jedna od najtežih operacija kod dece, rekonstrukcija srčanog zaliska (valvule) bez potpune zamene je urađena na Institutu za majku i dete u Beogradu! Komplikovan zahvat, koji je trajao više od dva sata, obavljen je kod šestogodišnje devojčice. O koliko ozbiljnoj intervenciji je reč govori i podatak da se godišnje urade svega četiri ovakve operacije u ovoj ustanovi.

Kardiohirurg Instituta za majku i dete prof. dr Mila Stajević objašnjava da je operacija srčanog zaliska kod dece veoma težak zahvat. Za godinu dana na Institutu se urade tri do četiri ovako kompleksne operacije.

– Srce ima četiri zaliska ili valvule, kako mi kažemo. Postoje dve valvule unutar srca i dve na početku aorte i plućne arterije. Valvula ili srčani zalistak ima ulogu da pušta krv u jednom smeru. Kao vratanca koja se otvaraju i zatvaraju i puštaju da krv prolazi u jednom smeru. Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je da se krv ne vraća nazad. Ako do toga dođe, znamo da postoji problem u radu srca. Kod odraslih srčani zalisci propadaju s godinama, uglavnom zbog nezdravog načina života, nekih infekcija ili skleroze. Ali kod dece je to najčešće urođena mana – navodi prof. dr Stajević.

Profesor doktor Mila Stajević otkriva da su, u saradnji sa doktorom Berdom, prvi put do sada uradili još jednu veoma složenu operaciju kod devojčice stare 15 godina.

– Ovo je jedna od najtežih srčanih mana i veoma retkih. Sa takvom manom može da se živi vrlo ograničeno. Ideja je bila da se isto uradi rekonstrukcija valvule. Međutim, u dogovoru sa kolegama, odlučili smo da prvi put kod nas uradimo proceduru “dabl svič”, odnosno intervenciju pomoću koje će se krv u srcu preusmeravati na dva nivoa, čime je srce ponovo uspostavilo svoju punu funkciju – otkrila nam je profesorka.

Problem kod najmlađih je, kaže ona, što kod njih zamena valvula uglavnom nije moguća.

– Moguća je kod tinejdžera i starijih pacijenata. Kod baš male dece ne postoje valvule koje bi se zamenile, jer je dečije srce sitno i ugradnja takvog stranog materijala zauzela bi zapreminu srca i oštetila bi ga. Drugo, zamena zaliska dovela bi do to toga da moraju da primaju terapiju zbog zgrušavanja krvi, što nije dobro jer ti lekovi na duge staze mogu da izazovu poremećaje u razvoju. Takođe, takvo dete imalo bi velika ograničenja za fizičku aktivnost. Zato smo mi poslednjih par godina, uz veliku pomoć našeg prijatelja i kolege dr Kristofera Berda iz Dečje bolnice u Bostonu, počeli da radimo rekonstrukciju srčanog zaliska kod male dece i beba – naglašava doktorka i dodaje:

– Kod devojčice smo uradili rekonstrukciju zaliska tako što smo prirodnim materijalom zamenili oštećene delove, što je odlično, zato što ne iziskuje da se menja ceo zalistak. Takođe, ovakve intervencije, osim osposobljavanja rada valvule, služe i da odlože eventualnu potrebu za klasičnom operacijom dok dete ne poraste. U utorak smo istu tu intervenciju obavili i kod šestomesečne bebe, koja je ujedno i najmlađi pacijent na našem Institutu koji je podvrgnut ovom zahvatu. Za sada smo sve intervencije radili u prisustvu doktora Berda, jer mesta za grešku nema. Ali uz njega smo i mnogo naučili, pa dosta toga uradimo i samostalno – ističe prof. dr Stajević i dodaje da će se u Institutu za majku i dete nastaviti sa ovakvom saradnjom, pošto je dobro i za pacijente, ali i za usavršavanje lekara.

Izvor: Informer.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments