Verovali ili ne, akcijske cene iz Lidla “preslikale” su se i na druge prodavnice širom Srbije.

Da li će takva praksa ostati da važi i kasnije videćemo, ali za sada popusti od 15, 20, pa čak i 50 odsto bukvalno pljušte po većini marketa u Srbiji.

A za sve su “krive” početne akcijske cene koje su osvanule pre dve nedelje u svim novootvorenim prodavnicama Lidla. Kupci su se tukli za piletinu koja je na dan otvaranja koštala svega 119,99 dinara po kilogramu.

Slično je bilo i sa bananama koje su mogle da se pazare za 59,99 dinara za kilogram. Čokolada od 100 grama se prodavala za 50 dinara, a kafa za 199,99 dinara za 200 grama. Limenka piva i sada može da se nađe za 44,99 dinara, a litar mleka na akciji po ceni od 54,99 dinara.

Sniženja i do 50 odsto

Zanimljivo je da su u vreme otvaranja Lidla pa do danas i ostali veliki marketi, posebno u Beogradu, bili puni kupaca. Iako su se neki od njih “pripremili” na manju gužvu i sitnije pazare, i sami su bili iznenađeni.

A nakon dva, tri dana i u njima su krenule velike akcije snižavanja cena, pa se tako u jednom od vodećih trgovinskih lanaca može naći 100 grama kafe za 74 dinara, kilogram limuna za 89,99 dinara, mandarina za 84,99 dinara, kao i kilogram kupusa za samo 19,99 dinara koji se po toj istoj ceni prodaje i u drugim velikim prodavnicama poznatih trgovačkih brendova.

Dovijanje konkurencije – platiš dva, dobiješ tri

Sa ciljem da se dodvori kupcima ali ne želeći da prizna da to radi zbog konkurencije, jedan poznati lanac prodavnica u Novom Sadu odlučio je da naprasno počne da slavi rođendan iako mu to nije bila praksa poslednjih godina. Isti taj lanac je samo par dana nakon otvaranja Lidla Novosađanima ponudio svoje proizvode po cenama nižim i do 50 odsto.

Neki lanci marketa nisu se ni trudili da daju bilo kakvo objašnjenje za iznenadno pojeftinjenje pojedinih proizvoda. Odjednom su se pileći bataci i karabataci počeli prodavati po ceni od 219,99 za razliku od dosadašnjih 299,99, banane su naprasno sa 100 dinara pale na 59,99, a za 10 jaja B klase koja su koštala 145 dinara sada je dovoljno izdvojiti 99,99 dinara, piše Blic.

Prodavcima je najlakše bilo da smanje cene robe koja se inače slabije prodaje tako da su skoro sva gotova jela u velikim marketima odmah pojeftinila za 20 odsto, tablete za mašinsko pranje posuđa za 50 odsto, maslinovo ulje za 45 odsto, a brancin je sa 1.249 dinara po kilogramu pao na 869,99 dinara.

Dovijajući se kako da privuku mušterije, neki manji prodavci pokrenuli su nagradne igre ili su pribegli starom receptu prodaje – platiš dva artikla, a dobiješ tri. Ponovo je postao aktuelan i stari trik prodavaca – ukoliko kupite dva pakovanja soka od po dve litre, treće pakovanje dobijate za dinar.

Autor: Republika.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments