Male boginje ponovo prete Srbiji, a epidemija koja traje od oktobra prošle godine, uopšte nije ni  iako su mnogi mislili da će je leto zaustaviti

Da je to tako govore podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Oni nam potvrđuju da su se male boginje širile među građanima tokom jula, avgusta, septembra i oktobra, a najviše u Beogradu. Tokom tog perioda ukupno su obolele 103 osobe, a više od polovine u Beogradu – njih ukupno 60.

Istovremeno, prema istim podacima, u prvih šest meseci ove godine vakcinisano je 52,9 odsto dvogodišnjaka, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Takođe, revakcinisano je pet odsto više šestogodišnjaka, ali je obuhvat vakcinacijom i dalje daleko ispod onih neophodnih 95 odsto, što predstvalja “zaštitni bedem” za širenje boginja među stanovništvom Srbije.

I baš tu prof. dr Zoran Radovanović, epidemiliog, vidi “prostor” za izbijanje epidemije morbila u Srbiji. On kaže da sada očekuje širenje morbila, ali ne kao od oktobra prošle godine do proleća ove.

“Čak i da ostane mali obuhvat vakcinacijom neće biti isti broj obolelih jer su već mnogi stekli imunitet preležavši tu dečju bolest. Sa druge strane, obuhvat vakcinacijom je malo bolji nego što je to bilo prošle godine, ali nije dovoljan jer je neophodno da 95 odsto dece bude vakcinisano da se bolest ne bi širila. Realno je očekivati da će se opet narod uzbuniti kada bude umrla prva osoba ove sezone”, navodi prof. dr Radovanović.

Izvor: pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments