Foto: LikeMag

U Srbiji na svet dođe više od 4000 beba pre termina, to znači da u našoj zemlji svakoga dana sedam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške.

Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar 2020. godine, po deseti put se obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

Bebe rođene pre 37 nedelje su prevremeno rođene bebe, a u svetu se godišnje rodi oko 15 miliona beba pre termina, svaki deseti porođaj se završi pre vremena.

UNICEF u Srbiji pokreće veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odeljenju neonatologije godišnje se leči oko 500 prevremeno rođene dece, a od tog broja 250 do 300 jesu životno ugrožene bebe. U novosadskom porodilištu u prošloj godini “pre roka” na svet je došlo 567 beba.

Mi smo povodom ove teme razgovarali sa prof. dr Slobodanom Spasojevićem sa Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

U Srbiji broj prevremeno rođenih beba je nešto niži, podaci za 2018 godinu govore da je prevremeno rođenih beba bilo 4.071.

– Mi smo jedina ustanova u Vojvodini koja zbrinjava svu životno ugroženu novorođenčad i prevremeno rođene bebe.

U okviru ove službe organizovan je specijalan transport za prevremeno rođene bebe koje su životno ugrožene, svakoga dana tokom 24 časa sa celokupne teritorije Vojvodine.

– Na ovaj transport smo specijalno ponosni jer traje već 30 godina i daje odlične rezultate – rekao je za naš portal prof. dr Spasojević.

Institut ima praksu da prima roditelje uz svoje prevremeno rođene bebe, a u okviru samog instituta postoji tim psihologa za pomoć i podršku roditelja.

– Imamo 11 psihologa koji su obučeni da pružaju podršku roditeljima svih naših pacijenata na institutu pa i majkama prevremeno rođenih beba koje po prijemu u bolnicu provedu najčešće par meseci uz svoje dete do njegovog oporavka.

Po samom napuštanju iz bolnice prati se njihovo stanje do nekih godinu dana i više. Sama nega prevremeno rođenih beba je velika odgovornost i specifičan posao za svakog roditelja, institut usko sarađuje sa Udruženjem prevremeno rođenih beba Optimistik.

Milici Jelić mami prevremeno rođene bebe ogromna ljubav i podrška najbližih davala je snagu da izdrži.

-Kada čuješ za tako nešto, prvo šta pomisliš kako to ljudi prežive? Da li prežive? Moja beba je došla na svet u 29 nedelji i u bolnici bila dva meseca, stres i sve što se prođe u tom periodu ne može da se opiše. Meni je ovo drugi porođaj i kada smo stigli kući i dalje je bio prisutan strah da li će biti sve ok. Posle osam meseci naše dete je super i napreduje odlično.

Ovim povodom sat na Petrovaradinskoj tvrđavi i zgrada Pokrajinske vlade biće obojena u ljubičasto.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments