Mali maturanti 12. i 13. aprila imaju probni završni ispit

       

Mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dva meseca pre male mature, tačnije 12. i 13. aprila.

Za njih je organizovan probni završni ispit, gde će rešavati testove iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani test.

Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testu koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević kaže da je priprema testovi za probni završni ispit u završnoj fazi, da su ostale samo tehničke dorade.

Škole testove za aprilsku proveru znanja osmaka preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola ima svoj pin kod pomoću koga preuzima testova, zatim ih umnožavaju u raspodeljuju učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

Uloga probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati probni završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Izvor: Tanjug

Komentari: