Mali maturanti samo polovinu odgovora rešili tačno

       
Foto: edukacija.rs

Na testovima od 20 pitanja, mali maturanti u proseku su imali između 10 i 12 tačnih odgovora, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete.

Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija.

Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja – 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

Uroš Momčilović, direktor beogradske Osnovne škole “Vuk Karadžić”, kaže da su rezultati učenika u ovoj školi u rangu prošlogodišnjih.

“To ne znači da smo zadovoljni”, kaže on. – Uvek može bolje. Očekivali smo iznad 13 tačnih odgovora na svakom testu, a maturanti su uspeli da ih osvoje samo iz srpskog jezika. Na ovom testu je prosek 13,4, na kombinovanom 12,7, dok je matematika najslabija sa prosečnih 12,11 tačnih odgovora. Videćemo da li će uspeti da se upišu u željene škole i tek onda možemo da podvučemo crtu i procenimo uspešnost naših đaka.

Razlike u konačnom skoru se razlikuju od škole do škole. Primera radi, u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Beogradu na testu iz srpskog osmaci su uspeli da daju prosečno 14,5 tačnih rešenja, dok su u OŠ “Marija Bursać” 11 bodova.

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.

Izvor: Telegraf.rs/Večernje novosti

Komentari: