foto: PA

Američko pravosuđe saopštilo je da je podiglo optužnice protiv 36 osoba zbog međunarodne mreže za krađu ličnih podataka na internetu, posebno bankarskih kartica. Hapšenja su sprovedena i u Srbiji i na Kosovu.  

Procene su da je ta međunarodna mreža napravila štetu od oko 530 miliona dolara.

U međunarodnoj policijskoj akciji ­Shadow web 13 osumnjičenih privedeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, u Srbiji i na Kosovu, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravosuđa.

“Ta krivična gonjenja i privođenja spadaju među najveće ikada u sajber kriminalu”, izjavio je zvaničnik američkog ministartsva Džon Kronan.

Međunarodna mreža Infraud sa sloganom  “In Fraud We Trust” (Verujemo u prevaru) povezivala je potencijalne kupce sa sajtovima prodaje kako bi mogla da dođe do ličnih bankarskih podataka.

U Srbiji je u međunarodnoj akciji  hapšenja uhvaćen muškarac iz Beograda, M. K. (33) zbog sumnje da je reklamirao i prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i na taj način protivpravno zaradio 50.000 dolara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, sumnja se da je M. K. od 2010. do 2017. godine, bio član kriminalnog foruma na internetu “Infraud”, gde mu je korisničko ime bilo “Goldjungle”. Tu je reklamirao prodaju i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koja se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica radi dalje zloupotrebe.

On je prodavao i obrasce za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica. M. K. je preko računa na servisu “Liberty Reserve” pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 dolara.

Infraud je  osnovao je Ukrajinac Svjatoslav Bondarenko (34), u oktobru 2010. godine. Bondarenko, koji još nije uhapšen delovao je  pod raznim imenima – Obnon, Rektor ili Helkern.

Ta organizacija je imala 10.901 člana u martu 2017. godine. Korisnici mreže su mogli da prodaju ili kupuju lične podatke ili hakovane bankarske kartice, kao i štetne softvere.

 

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments