Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da je unapređenje položaja žena dugoročni prioritet Vlade, kao i da će u narednom periodu prioritet biti podrška ženama kako bi uskladile materinstvo i posao.

Mihajlović je istakla da je zaposlenim ženama koje žele da se ostvare kao majke potrebna dodatna podrška i zaštita, i podvukla da će Vlada raditi na tom planu kako bi Srbija postala društvo u kojem materinstvo i posao nisu suprotstavljeni ciljevi, već usklađeni, po uzoru na razvijene evropske zemlje.

“Ako želimo da imamo više žena preduzetnica i onih koje rade i doprinose društvu, onda moramo omogućiti i ženama koje nisu u radnom odnosu, već rade po ugovoru ili su vlasnice radnje ili gazdinstva, da imaju pravo na sve naknade za rađanje i negu deteta, kao i žene koje su stalno zaposlene”, navela je Mihajlović.

Ona je objasnila da je to pitanje rešeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici, koje stupaju na snagu 1. jula i dodala da će na taj način ženama biti omogućeno da ne odlažu odluku o materinstvu zbog straha da će ostati bez prihoda. Takođe, neće morati da  zbog obaveza u vezi sa negom deteta prekidaju posao kojim se bave, već će same odlučivati kako da usklade rada i porodičnih obaveza.

 

izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments