Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će rekonstrukcijom pruge Beograd–Zagreb putovanje između prestonica Srbije i Hrvatske biti skraćeno za približno četiri časa.

Realizaciju projekta počinjemo danas, memorandumom koji će biti potpisan sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem, koji dolazi u posetu sa svojim timom iz ministarstva i Hrvatskih železnica, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, memorandum, između ostalog, predviđa da dve zemlje zajedno konkurišu kod EU za finansiranje izrade projektne dokumentacije, a potom i za rekonstrukciju pruge.

Ove godine treba da se završi projektna dokumentacija, a naredne godine treba da počnu radovi kako bi se za dve-tri godine završila rekonstrukcija pruge. Umesto sedam i po sati, putovaće se oko tri časa, navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da je to važno, kako zbog putnika, tako i zbog prevoza tereta, jer se ova pruga nalazi na Koridoru 10.

Ukupna dužina pruge Beograd–Zagreb iznosi 412 kilometara, a procenjena vrednost radova na teritoriji Srbije je približno 250 miliona evra.

izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments