Infekcije slične gripu i stomačni virusi najčešći su razlog za posetu lekaru poslednjih dana. Razlog za to je pre svega miholjsko leto koje je pogodovalo razvoju virusa, kažu lekari.

Gripa još nema, pa je zato sada pravo vreme za vakcinisanje. Mnogi ovih dana žale da imaju simptome slične gripu, ali ta virusna infekcija još nije zabeležena u Srbiji, piše RTS.

Dr Dušanka Vujadinović Penđer iz Doma zdravlja “Stari grad” za RTS ukazuje da postoji još jedna linija virusnih infekcija, onih koje izazivaju stomačne probleme. Za sve to uglavnom je krivo – lepo vreme.

“Dugo smo uživali u miholjskom letu, ali dobro je da se nije produžilo jer bi takve vremenske okolnosti pogodovale razvoju virusa”, ističe dr Vujadinović Penđer.

Gripa još nema, zbog čega i jeste pravo vreme da se primi vakcina. Lekari savetuju da ih, pre svega, prime rizične grupe – trudnice, stariji od 65 godina, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama i, naravno, zdravstveni radnici.

“Od 15. oktobra traje imunizacija. DZ ‘Stari grad’ je dobio 3.100 vakcina i nadam se da će sve biti iskorišćene”, kaže dr Vujadinović Penđer i ukazuje da se u poslednje vreme vakciniše sve više mladih ljudi.

Od trenutka kada se primi vakcina, potrebno je dve nedelje da se razviju antitela i dostigne potpuni nivo zaštite.

Dr Dušanka Vujadinović Penđer napominje da je zbog promenljivog vremena neophodno oblačenje prilagodljivo temperaturi, a dobar način da se sačuva zdravlje je, kao i uvek, pravilna ishrana.

 

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments