Ministarstvo prosvete: Većina škola poslušala preporuku

       

Većina škola u Srbiji poslušala je preporuku Ministarstva prosvete da ne bude novog odabira i da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole za predstojeću školsku godinu.

Međutim, ima dosta onih koje su se oglušile o tu preporuku. U školama koje su se odlučile da menjaju udžbenike, iako nisu morale, roditelji će za svoju decu morati da kupuju nove udžbenike, neće moći da ih naslede od starije braće i sestara ili da kupe polovne koje su znatno jeftinije.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred kako bi se izbeglo finansijsko opterećenje za roditelje i kako bi deca mogla udžbenike da nasleđuju od starije braće i sestara.

“Mnogo škola je poslušalo preporuku Ministarstva prosvete, ali ima i onih koje nisu. Ako nisu zadovoljni udžbenicima i ako su odlučili da ih menjaju, trebalo je da nam dostave čime to nisu zadovoljni. Niko od njih nije dostavio čime nisu zadovoljni”, rekla je Nedeljković za Tanjug.

U svim školama obavezan je bio samo novi odabir udžbenika za drugi i šesti razred, jer oni uče po reformisanom programu.

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede novi program. Pošto su prvaci i petaci prošle godine radili po reformisanom novom programu, sa novim udžbenicima po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo ptreporuku školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, “kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje”.

Izvor: Tanjug

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Мама
22/08/2019 19:36

Шта ћемо ми који имамо и шестаке и другаке?Све ново,ко нас пита…

Prosveta iznad svega
23/08/2019 10:18

Nije njima do džepa roditelja nego da Klett zadrži monopol jer su jako dobro povezani sa ministarstvom iako su najgori udžbenici na tržištu

Zorica
23/08/2019 17:07

I da ih nisu menjali ne bi mogli naslediti udzbenike, jer su svi u vidu radnih sveski. Ne mogu deca raditi u vec ispisanim knjigama.

Anonimus
23/08/2019 22:27

Ovo je sramota sta rade,deci plasiraju da je skolovanje besplatno a svake skolske godine ne računajući knjige i odelo damo u skolu oko 1000e, nasa deca u jednoj skoli u BG pohadjaju nastavu u nehumanim uslovima ali je bitno da direktorka ima za silikone,zatezanje itd….