Ministarstvo prosvete: Većina škola poslušala preporuku

       

Većina škola u Srbiji poslušala je preporuku Ministarstva prosvete da ne bude novog odabira i da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole za predstojeću školsku godinu.

Međutim, ima dosta onih koje su se oglušile o tu preporuku. U školama koje su se odlučile da menjaju udžbenike, iako nisu morale, roditelji će za svoju decu morati da kupuju nove udžbenike, neće moći da ih naslede od starije braće i sestara ili da kupe polovne koje su znatno jeftinije.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred kako bi se izbeglo finansijsko opterećenje za roditelje i kako bi deca mogla udžbenike da nasleđuju od starije braće i sestara.

“Mnogo škola je poslušalo preporuku Ministarstva prosvete, ali ima i onih koje nisu. Ako nisu zadovoljni udžbenicima i ako su odlučili da ih menjaju, trebalo je da nam dostave čime to nisu zadovoljni. Niko od njih nije dostavio čime nisu zadovoljni”, rekla je Nedeljković za Tanjug.

U svim školama obavezan je bio samo novi odabir udžbenika za drugi i šesti razred, jer oni uče po reformisanom programu.

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede novi program. Pošto su prvaci i petaci prošle godine radili po reformisanom novom programu, sa novim udžbenicima po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo ptreporuku školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, “kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje”.

Izvor: Tanjug

4
Komentari:

4 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
4 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Mama

Šta ćemo mi koji imamo i šestake i drugake?Sve novo,ko nas pita…

Prosveta iznad svega

Nije njima do džepa roditelja nego da Klett zadrži monopol jer su jako dobro povezani sa ministarstvom iako su najgori udžbenici na tržištu

Zorica

I da ih nisu menjali ne bi mogli naslediti udzbenike, jer su svi u vidu radnih sveski. Ne mogu deca raditi u vec ispisanim knjigama.

Anonimus

Ovo je sramota sta rade,deci plasiraju da je skolovanje besplatno a svake skolske godine ne računajući knjige i odelo damo u skolu oko 1000e, nasa deca u jednoj skoli u BG pohadjaju nastavu u nehumanim uslovima ali je bitno da direktorka ima za silikone,zatezanje itd….