Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista. 

Redakcija portala NSUZIVO želi svim pravoslavnim vernicima srećan Božić.

Ljudi danas jedni druge pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!” Prema običajima domaćin i svi ukućani na Božić odlaze u crkvu na Božićnu liturgiju.

Rano ujutru dočekuje se položajnik na poseban način jer on donosi sreću u kući za narednu godinu.

Položajnik se pozdravi sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu, džara vatru i govori zdravicu:

Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica (novca). Koliko varnica toliko u toru ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.

Božić spada, zajedno sa Uskrsom i Duhovima, među tri najveća hrišćanska praznika. Božićno slavlje traje više dana. Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara.

Rano ujutru dočekuje se položajnik na poseban način jer on donosi sreću u kući za narednu godinu.

Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Običaj je takođe da domaćica rano ujutro na Božić, zamesi testo od kojeg peče pogaču. U ovu pogaču, koja se zove česnica, stavlja novčić. Onome kome zapadne komad pogače sa novčićem, taj će imati novac tokom cele godine i pratiće ga sreća.

Na Božić postoji i verovanje da mladići treba da poklone jabuku devojci koja im se sviđa. Ako devojka prihvati jabuku, onda će sigurno biti njegova u toku naredne godine.

Kada na Božić pada sneg veruje se da će godina biti rodna.

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments