Misija Međunarodnog monetarnog fonda pregovara o novom aranžamanu u Srbiji, a pored dogovora sa Vladom Srbije, sugerisala je ukidanje privremene krizne mere za penzionere, odnosno Zakona o privremenom umanjenju penzija koji je na snazi već četiri godine, piše današnja Politika.

Kako navodi listi, MMF je poručio srpskoj strani da nadje sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.

Opomene da privremeno umanjenje penzija ne sme da postane trajno stizale su od MMF-a i tokom prethodnih susreta, ali se u medjuvremenu nije ništa promenilo.

Letos je, navodi list, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u BDP-u palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije.

Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto potrebnog novca, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

U dokumentu Fiskalnog saveta “Mišljenje na fiskalnu strategiju za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu”, pored ostalog stoji da je “verovatno najveći nedostatak fiskalne strategije taj što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje natprosečnih penzija kojim je narušen ekonomski odnos izmedju uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija”, podseća Politika.

Izvor: Beta/Politika

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments