Moguće ukidanje rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana

       

Rasim Ljajić ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je danas da bi mogla ponovo da bude aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana.

O ovoj temi će se više znati na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, koji će biti održan 17. maja.

“Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je napomenuo da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će se to i dogoditi.

On je podsetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru Zapadnog Balkana odnosno da se i te zemlje priključenje tzv. direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming.

Ministar Ljajić je rekao povodom najave bugarskog ministra za transport Ivaila Moskovskog da će od avgusta biti snižene cene rominga za Makedoniju i Srbiju i da će ta odluka biti doneta tokom bugarskog predsedavanja EU, kao i da mobilni operatori Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma, da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cena rominga do njegovog potpunog ukidanja u regionu.

Ljajić ističe da je Srbija sa Bugarskom potpisala memorandum o postepenom snižavanju cena roming usluga do njegovog ukidanja, kao i da je taj memorandum, pre svega, apel upućen telekomunikacionim operatorima da postižu dogovore, najpre na snižavanju, a onda i ukidanju rominga između dve zemlje.

On je podsetio na još jednu inicijativu za ukidanje rominga, koja nema veze sa Bugarskom, koja se odnosi na tzv. zapadnobalkansku šestorku odnosno šest ekonomija Zapadnog Balkana – “pet zemalja, plus Kosovo”.

“Mi smo pre tri godine potpisali sporazum sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom. Tada je Albanija bila van toga, a sada i Kosovo i Albanija žele da se priključe tom sporazumu i da imamo ukinut roming na prostoru Zapadnog Balkana i šest ekonomija ovog regiona”, naveo je Ljajić.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments