Foto: beg.aero

Na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu uskoro će biti omogućeno samostalno čekiranje putnika i prtljaga, s potpunom automatizacijom “od dolaska na aerodrom do ulaska u avion”, rečeno je danas na prvoj Konferenciji o bezbednosti aerodroma (ASCE) u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Direktor za IT na aerodromu Marko Marković rekao je Tanjugu da je već počela nabavka opreme i da je planirano da se narednih godina uvedu svi sistemi za automatizaciju procesa na aerodromu koji su u vezi sa putničkim servisom.

Kazao je da su potrebna velika ulaganja, da implementacija traje od šest meseci do godinu dana, i dodao da je već nabavljena oprema za samostalnu registraciju putnika i prtljaga.

On je naveo da beogradski aerodrom ide ka digitalnoj transformaciji kako bi se putnicima omogućila što bolja usluga.

Direktor za bezbednost beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” Vladimir Mićić rekao je Tanjugu da je u prethodne četiri godine uloženo više od 16 miliona evra u bezbednost na aerodromu.

On objašnjava da su to rendgeni koji u sebi sadrže klasičan rendgen, ali i deo koji radi na principu “kompjuterske tomografije” – tako da mogu da pregledaju prtljag u 360 slajsova.

Kako je rekao, ugrađena je nova oprema: ograda na perimetru u dužini od preko 16 kilometara pokrivena je video nadozorom, osvetljena, postoji “graund’ radar” za detekciju upada i drugo. Prešlo se na IT kamere tako da je zamenjen klasičan analogan sistem video nadzora.

“Pokriven je video nadzorom ceo aerodrom, parking, pozicije, javni parkinzi za automobili, perimetar, zona prilaza aerodromu. Nabavljen je prošle godine za potrebe policije na aerodromu robot za rad sa opasnim i sumnjivim predmetima”, rekao je Mićić.

Taj robot može da uđe u avion, da prođe između sedišta i otvori bagažni prostor gde se smešta ručni prtljag.

Može da iznese iz aviona sumnjivi prtlag na bezbednu lokaciju i da ga uništit – ima vodeni top i druga sredstva, naveo je Mićić.

Samo tokom prošle godine aerodrom “Nikola Tesla” je nabavio najsavremeniju novu i dodatnu opremu za poslove obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, među kojima i vatrogasno vozilo 6×6, telehendler viljuškar, komandno vatrogasno vozilo 4×4, robote za otkrivanje eksploziva, kamere za snimanje donjeg dela vozila, sistem za otkrivanje i ometanje dronova, a za potrebe treninga i simulator helikoptera, kao i simulator požara rezervoara pod pritiskom.

U drugoj polovini 2017. godine, obavljena je kompletna zamena metal detektora savremenijim rešenjem – skenerima za telo.

Planirano je da, za sada, skeneri za telo budu postavljeni u svim čekaonicama, osim od A6 do A10.

Novi skeneri obezbediće znatno brži pregled putnika, budući da ceo proces skeniranja i verifikovanja slike od strane operatera za monitorom ne traje duže od tri sekunde.

Početkom decembra, renomirana kompanija “Nuktek” poklonila je aerodromu “Nikola Tesla” bezbednosnu opremu u vrednosti od 1,2 miliona evra. Reč je o najsavremenijem rendgen uređaju na svetu koja se koristi za pregled predatog, odnosno čekiranog prtljaga.

Primenom ove opreme, uz već kupljenu bezbednosnu opremu koju poseduje, aerodrom “Nikola Tesla” će se naći u samom vrhu svetskih vazdušnih luka, kažu na aerodromu.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments