Na današnji dan u NATO bombardovanju poginuo je potpukovnik Milenko Pavlović

       

Na današnji dan pre devetnaest godina u borbi sa eskadrilom aviona, život je izgubio potpukovnik Milenko Pavlović.

PROČITAJTE JOŠ: Dr Danica Grujičić: Novi Sad među 4 grada koji nisu bezbedni za život posle NATO agresije

Potpukovnik Pavlović bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu MIG 29 u borbi sa moćnom eskadrilom NATO agresora.

Za svoju žrtvu i izuzetnu hrabrost, država Srbija odlikovala je Milenka Pavlovića, a porodica poginulog potpukovnika primila je Orden Svetog vladike Nikolaja od Srpske pravoslavne crkve.

Ko je bio Milenko Pavlović?

Milenko je rođen u porodici Milorada i Radmile Pavlović u selu Gornjem Crniljevu, 05. oktobra 1959. godine.

Prva četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom mestu, a kasnije školovanje nastavio je u Osečini. Srednju vojnu školu završio je u Mostaru. Iako se dvoumio, Milenko se ipak odlučio za profesiju vojnog pilota.

Bombardovanje

Bombardovanje Savezne republike Jugoslavije zateklo ga je na dužnosti komadanta 204. lovačkog puka. Sedište puka bilo je izmešteno u Staru Pazovu. Letačka tehnika kojom je vojska raspolagala u tom trenutku, bila je slabo održavana i na neki način nesigurna po onog koji njom upravlja. Do 4. maja već je nekoliko aviona izgubljeno usled kvarova do kojih je dolazilo neposredno nakon uzletanja. Većina pilota uspela je sačuva svoje živote. Poginuo je major Zoran Radosavljević.

Oko 12 časova, 4. maja 1999. godine primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva. Komandu za poletanje dobio je jedan od mlađih oficira. Potpukovnik Pavlović telefonski je urgirao da se njegov let obustavi, a umesto mladog pilota uzleteo je Milenko Pavlović.  Pavlović je pokušao da zadrži 16 aviona, čak mu je I pošlo od ruke da ih prevari i natera na povlačenje. Međutim, oko 12.45, MIG 29 u kom se nalazio srpski junak pogođen je sa tri rakete. Oborio ga je holandski pilot koji je upravljao superiornijim F-16 fajting falkonom. Avion potpukovnika Pavlovića pao je u selo Petnica.

Milenko Pavlović sahranjen je 6. maja 1999. godine na Bežanijskom groblju. Glavna ulica u Batajnici koja vodi od centra mesta pa do aerodroma, nosi njegovo ime.

Spomen ploča u rodnom Gornjem Crniljevu

Radio-televizija Srbije snimila je dokumentarni film o životu i herojskoj smrti potpukovnika Pavlovića. “Let u smrt” premijerno je emitovan 26. marta 2006. godine na osmogodišnjicu početka NATO bombardovanja.

Njegova fotografija sa pilotskom kacigom, postala je krajem 2008. godine logo modne kompanije Hero (Heroj).

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: