Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da će 15 novih zakona koje bi Skupština trebalo da usvoji na jesen unaprediti položaj građana.

Đorđević je za Politiku rekao da su to važni zakloni jer jačaju i odgovornost i odnos države prema građanima.

“Mi pokrivamo najsloženije probleme koji se nalaze u zemlji. Tu su propisi o socijalnoj zaštiti, socijalnim kartama, finansijskoj podršci porodicama sa decom, agencijskom zapošljavanju, socijalnom preduzetništvu, borcima, rodnoj ravnopravnosti, antidiskriminaciji…”, rekao je Đorđević.

Kako je precizirao, jedan od zakona će predvideti uvođenje dečijeg ombudsmana, što do sada nije postojalo.

“Rezultati rada ne mogu da se očekuju preko noći, ali je činjenica da u svim segmentima Srbija pokazuje pomake unapred. Ipak na tome nećemo stati, jer ćemo težiti stalnom inoviranju propisa zarad boljitka građana”, kazao je on.

Na pitanje kako uticati na mlade da ostanu u zemlji i ne traže posao u inostranstvu, Đorđević je ukazao da Koordinacioni tim za ekonomske migracije radi i da pitanje ekonomskih migracija nije samo pitanje Srbije, tako da će u rešavanje tog problema biti uključeni i strani eksperti.

“Prvo se očekuje donošenje strategije, a zatim i akcionog plana. Ono što se iskristalisalo kao nedostatak jeste ekonomska strategija Srbije koja mora da bude celovita i da obuhvati duži vremenski period, najmanje 30, a optimalno 50 godina unapred”, kazao je Đorđević.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Politika

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments