Na lečenje u inostranstvo upućeno 111 dece

       

Pedijatar-kardiolog Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je od novembra 2014. kada je Budžetski fond počeo da radi, pa do 15. juna ove godine 111 dece upućeno na lečenje u inostranstvo. Poslato je više od 220 uzoraka krvi i tkiva za genska i metabolička oboljenja.

Najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe. Od početka godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odobrena su 253 zahteva – za lečenje dece u inostranstvu, odnosno utvrđivanje dijagnoze, navodi RTS.

Deca se najčešće upućuju u Italiju, zbog transplantacije jetre, bubrega ili koštane srži. Od početka godine za dijagnostiku i lečenje, Fond je izdvojio skoro 128 miliona dinara. Kada su mogućnosti u zemlji iscrpljene, deca na lečenje mogu i o trošku tzv. Budžetskog fonda.

Doktor Vladislav Vukomanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je od novembra 2014. kada je Budžetski fond počeo da radi, pa do 15. juna ove godine 111 bolesnika upućeno na lečenje u inostranstvo. Poslato je više od 220 uzoraka krvi i tkiva za genska i metabolička oboljenja.

“Kada je reč o ovoj godini, do polovine 2018. upućeno je 25 bolesnika i poslato je 48 uzoraka za metabolička i genetska ispitivanja”, rekao je Vukomanović.

Kako kaže, deca se upućuju na lečenje u inostranstvo najčešće zbog neuroloških oboljenja, kao i deca sa cerebralnom paralizom zbog neurohirurških intervencija, deca sa hematoonkolkoškim oboljenjima, kaordiovaskularnim oboljenjima, urođenim anomalijama srca, kao i sa teškim oboljenjima oka.

Izvor: RTS

Komentari: