Na VMA obavljena nova operacija za lečenje onkoloških oboljenja

       

U Vojnomedicinskoj akademiji urađena je, prvi put u Srbiji, mikrohirurška rekonstrukcija jezika i poda usne duplje slobodnim ALT (Anterolateral thigh flap) režnjem – režnjem sa prednje spoljašnje strane natkolenice.

Ova zahtevna hirurška metoda sada je urađena prvi put u Srbiji multidisciplinarnim pristupom po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva.

ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata, navodi se u saopštenju VMA.

Operacija je urađena kod pacijenta S.K, starosti 51 godinu, obolelog od planocelularnog karcinoma poda usne duplje i jezika.

Operacija u trajanju od oko 10 sati izvedena je angažovanjem velikog broja medicinskog osoblja VMA.

Iz Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić, dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović, kao i instrumentarke Dragana Vuković, Marina Milošević i Brankica Makragić.

Pacijent je dobro i uspešno se oporavlja.

Izvor: Tanjug

Komentari: