PREDLOŽITE IME: Najređi orlić krstaš u Srbiji traži kuma!

       
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (Marton Horvat)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas javnost u Srbiji da predloži ime za mladunca orla krstaša. U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac, piše RTV.

LINK ZA GLASANJE: https://www.facebook.com/BirdLifeSerbia/

Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih volonteri  Društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

“Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika. Ove godine u Rusiji se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem nastupa i reprezentacija Srbije, popularno nazvana „Orlovi”. Bilo bi nam izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije, možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku”, rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja. Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, no i oni su nestali pre nekoliko godina.

Izvor: RTV

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Vukasin

Krle