Najveći broj novoobolelih od početka epidemije u Kraljevu

       
Foto: The Australian

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Kraljevu je od 33 uzorka koji su poslati na analizu 16 pozitivno na koronavirus.

To je najveći broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije, prenosi RTS.

Od 17. juna registrovano je 60 obolelih od COVID-19 i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju.

Ovih dana se u Kraljevu testiraju se samo oni sa javim simptomima korona virusa, a epidemiolog Radoslav Čekanac, koji je koordinator gradskog štaba, ocenjuje da je inficiranih bez simptoma verovatno od 5 do 10 puta više.

Za sada je u Kraljevu na snazi smo apel građanima da poštuju mere, drže distancu, izbegavaju okupljanja i nose masku u zatvorenom prostoru.

Šumadijski okrug: Za 2 dana 89 novozaraženih, u Kragujevcu 78

U Kragujevcu je za dva dana registrovano 78 pozitivnih na virus korona, dok je u Šumadijskom okrugu ukupno u nedelju i ponedeljak zabeleženo novih 89 slučajeva, saopštio je danas Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Osim u Kragujevcu, u Šumadijskom okrugu, novi pozitivni slučajevi na virus korona zabeleženi su u Aranđelovcu i Topoli po jedan, Rači pet, Knić četiri.

Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu do sada je registrovano ukupno 387 pozitivnih na Covid 19, od čega u Kragujevcu 300, Aranđelovcu 31, Topoli 11, Rači 19, Kniću 15, Batočini devet, Lapovu dva.

U kućnoj izolaciji u ovom trenutku u Šumadijskom okrugu ukupno je 382 osobe, od čega 267 u Kragujevcu, Aranđelvcu 26, Topoli 17, Rači 28, Batočini 18, Lapovu sedam, Kniću 19.

Broj hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru Kragujevac, na dan 28. jun je 53, od čega je na respiratoru sedam osoba.

Vasiljević u saopštenju ukazuje na to da se, nažalost, u Šumadijskom okrugu virus korona vratio i podseća da je potrebno poštovati mere i sve preporuke kako bi se sprečilo širenje Covid-a 19.

Kako kaže, u zatvorenom prostoru potrebno je nošenje maski, rukavica i česta dezinfekcija ruku sa alkoholom i distanca od dva metra, dok na otvorenom je potrebno održavati distancu od dva metra, vršiti česta dezinfekcija ruku i ne pipati rukama lice, oči, nos, dok se ne dezinfikuju ruke.

Jablanički okrug: 21 novozaraženih, 18 iz Leskovca

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u Jablaničkom okrugu potvrđeno je novih 21 zaraženih na virus korona, od čega je 18 iz Leskovca, dvoje iz Lebana i jedna osoba sa teritorije opštine Medveđa.

U poslednja 24 sata stigli su rezultati za 53 uzoraka, od kojih je 48 sa teritorije grada Leskovca.

Kako prenosi Jugmedia, u prethodne dve nedelje veliki broj zaraženih virusom korona su radnici leskovačke fabrike “Aptiv”.

Navode da su među zaraženima i menadžeri, a da je oko 200 osoba udaljeno sa posla zbog toga što su pozitivni na virus korona ili su bili u kontaktu sa inficiranima.

Inače, od početka epidemije, ukupan broj obolelih na nivou Jablaničkog okruga je 919, od čega ih je 711 u Leskovcu, 115 u Vlasotincu, 50 u Lebanu, 28 u Bojniku i 15 u Medveđi.

Bez novih slučajeva u Kolubarskom okrugu u poslednja 24h

U Valjevu, kao i u celom Kolubarskom okrugu u poslednja 24 časa nema novih potvrđenih slučajeva pozitivnih na virus korona, a veliki skok u broju zaraženih u Valjevu zabeležen je u subotu kada je registrovano 26 novih slučajeva.

Trenutno se na hospitalizaciji u Valjevu nalazi sedam pacijenata, u kućnoj izolaciji je 37 osoba, a novozaraženi su prosečne starosti 39 godina, navedeno je na zvaničnom sajtu tog grada.

Među novozaraženima su i dva medicinska radnika, koji su zaraženi van radnog mesta, a dva medicinska radnika su u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa potvrđenim slučajem.

Od početka epidemije 48 obolelih medicinskih i nemedicinskih radnika završilo je lečenje, kao i kućnu izolaciju nakon lečenja.

Pozitivnih na virus korona u Kolubarskom okrugu od početka epidemije je 350, od čega 239 u Valjevu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments