Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i osnivač organizacije “World Minds” Rolf Dobeli saopštili su danas da će se u Srbiji, prvoj i jedinoj državi na svetu pored Švajcarske, održati prestižni simpozijum “World Minds” koji okuplja najveće mislioce sveta.

Brnabićeva je, na godišnjem simpozijumu “World Minds” u Cirihu, istakla da su to omogućili odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice. Ona je navela da će se od 2019. godine, u Beogradu svake druge godine, u saradnji sa švajcarskom organizacijom “World Minds”, održavati prestižni skup koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima.

Ona je dodala da će Beograd na taj način biti svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astorfizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta. Prema njenim rečima, poseban fokus biće na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i post-doktorskim studijama iz Srbije i čitavog regiona.

“World Minds” je osmišljen tako da govornici prezentuju najzanimljivija i najnovija otkrića u inovacijama i nauci i drugim oblastima društvenog delovanja. Održava se u decembru, kako bi bila predstavljena najbolja rešenja te godine iz celog sveta o kojima se na skupu razgovara.

Prvi od tri dogovorena skupa odžaće se u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Vladi Srbije će u organizaciji događaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija. Regionalna zajednica inovatora, naučnika i mislioca okupljena oko”World Minds Belgrade” postaće deo šire mreže među čijim najeminentnijim članovima su i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, filozof i predavač na Londonskoj školi za ekonomiju (London School of Economics) Džon Grej, direktor centra u berlinskom Maks Plank Institutu Gerd Gigerencer, ekonomista Pol Romer i drugi.

“World Minds” je neprofitna organizacija koja od 2008. godine povezuje lidere u oblasti inovacija, nauke, umetnosti i ekonomije iz čitavog sveta. Organizacija je usmerena na promociju inovacija kojima se unapređuje način na koji moderni svet funkcioniše i fundamentalno menja život savremenog čoveka.

 

Foto: Printscreen YouTube

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments