Najveći ruski taksi sistem stiže u Srbiju?

       

Beogradski taksisti pre samo nekoliko nedelja protestovali su u tom gradu sa zahtevom da se aplikacija “Kar go” ugasi, a za danas se najavljuje početak rada novog potencijalnog konkurenta – ruskog “Jandeksa”.

Navodno će kompanija “Jandeksa” od danas ponuditi građanima Beograda svoje usluge i to po povoljnijim cenama od tarife domaćih vozača, pišu “Novosti”.

Iz Udruženja taksista Srbije kažu da su upoznati sa dolaskom ruske kompanije i da će, ako se to dogodi, vozilima u znak negodovanja, blokirati celu Srbiju.

“Jandeks”, autor najpopularnijeg ruskog pretraživača, navodno je nedavno dobio usavršene mape srpske prestonice, i to i na ćirilici i latinici. “Jandeks taksi” šalje najbliže vozilo nezavisno od udruženja, a od danas bi ovaj ruski gigant trebalo da ponudi aplikaciju preko koje mogu da poruče vozilo i prevezu se s jednog mesta na drugo po povoljnijim cenama.

“Mi već poslujemo u deset zemalja sveta, ali su nam, naravno, interesantne najrazličitije zemlje i regioni, uključujući Srbiju i druge balkanske zemlje”, kazala je Natalija Žuravljova, portparol ove kompanije osnovane 2011. u Moskvi. Ipak, zvaničnih potvrda o početku rada ovog servisa i dalje nema.

“Nismo još spremni da dajemo komentare na pitanja koja se tiču našeg budućeg poslovanja”, kratko su odgovorili iz “Jandeksa” za “Novosti”.

Na njihovom sajtu, u ponedeljak su jasno bile vidljive mape prestonice, ali je pri pokušaju upisivanja adrese izlazilo obaveštenje da “Jandeks taksi trenutno nije dostupan u Beogradu”.

Iz Udruženja taksista Srbije kažu da znaju da ruski prevoznik dolazi u Srbiju, kao i da će uraditi sve da to spreče.

“Nećemo da dozvolimo da taksi prevoznici postanu robovi ovakvih firmi”, kaže Aleksandar Bjelić iz ovog udruženja.

“I “Uber” i “Jandeks” rade po istom principu i nameću svoje uslove poslovanja, čime uništavaju naše taksiste. Neki od njih su već “poleteli”, poverovali lepim rečima, ali ne mogu da kažem tačno koliko novca im je ponuđeno da počnu da rade za “Jandeks”. Već preduzimamo određene korake da njihov dolazak sprečimo, a ako se to dogodi organizvaćemo proteste u svim gradovima Srbije”, dodao je Bjelić.

Da bi sprečili ozvaničenje rada “Kar go” servisa i postizanje još nekih ciljeva, taksisti su veliki deo grada početkom maja držali u blokadi 10 sati. Vlada im je izašla u susret, oni su prestali da štrajkuju, ali aplikacija nije nestala.

Uz pomoć “Jandeksa” moguće je naručiti taksi bez pozivanja dispečarskog centra i to preko interneta ili mobilne aplikacije, a onda pratiti kretanje vozila na mapi. Na taksi se najduže čeka pet minuta, a svi vozači prolaze tri provere – poznavanje grada, odnos prema mušterijama, ali i stanje vozila kojim upravljaju. “Jandeks taksi” trenutno radi u Moskvi, Sankt Peterburgu, Novosibirsku, Jekaterinburgu, Krasnodaru, Sočiju, Permu, Tuli, Voronježu.

Izvor: Novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
05/06/2018 16:49

Taksisti u ime gradjana odlucuju sta sme a sta ne?
Pa to nije nas problem, sto vi niste dovoljno pametni da izadjete na kraj sa konkurencijom.
I ovako su cene taksija u Srbiji previsoke i usluga nije na najvisem nivou.