Narodna verovanja i običaji na današnji dan

       

Veliki petak je u kalendaru obeležen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista.

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju i zabavljaju se pre svega deca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će čuvati do sledećeg Vaskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donela sreću domaćinima. Na dan Vaskrsa svi ukućani treba prvo da pojedu po jedno jaje, a tek onda da se posluže ostalom hranom.

 

U nekim delovima Srbije veruje se da danas veštice bacaju čini, pa se deca ne puštaju iz dvorišta.

Devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod svoj jastuk, sanjaće te noći budućeg muža.

Postoji verovanje da, ako danas operete kosu, cele sledeće godine vas neće boleti glava. Na ovaj praznik valja metlom malo pomesti kuću, a zatim tu metlu baciti, kako bi sa njom iz kuće izašlo sve zlo.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi rasla brže.

U nekim krajevima, ljudi ujutro donose vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili, jer postoji verovanje da će to umivanje odneti sve bolesti iz tela.

Veruje se i da je na današnji dan najbolje kalemiti voće, jer sve što se danas nakalemi, prima se.

Celivanje plaštanice

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

 

 

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments