U više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije  akcijom besplatnih preventivnih pregleda Ministarstvo zdravlja u nedelju 23. septembra, u periodu od 9 do 16 časova nastavlja sa prevencijom i ranim otkrivanjem najmasovnijih bolesti u našoj populaciji.

Pregledi, koje je pre letnje pauze, u prethodnih devet akcija, obavilo više od 170.000 građana Srbije, ovog puta prilagođeni su ciljevima Nacionalne kampanje “Rak je izlečiv”, pa se i najveće interesovanje očekuje za tumor markere na rak prostate i karcinom jajnika.

U ovom, desetom “krugu” besplatnih pregleda, ujedno i prvom kojim počinje nova sezona jačanja svesti o neophodnosti redovnih zdravstvenih kontrola, uz dva tumor markera radiće se i kontrola krvnog pritiska i EKG pregleda.

U domovima zdravlja, svim opštim bolnicama i kliničkim centrima, čak i oni koji nisu zdravstveno osigurani i iz nekog razloga nemaju zdravstvenu ispravu moći će, mimo redovnih procedura, bez čekanja i zakazivanja, da provere svoje zdravlje.

“Iako smo ovoga puta usmereni na rano otkrivanje dve vrste karcinoma – prostate i jajnika, ipak smo u spisak uvrstili i internističko-kardiološki pregled, umnogome i zbog činjenice da najveći broj stanovnika Srbije umire od posledica kardiovaskularnih bolesti”, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Veliki odziv građana u prethodnih devet akcija besplatnih preventivnih pregleda, za Ministarstvo zdravlja, koje je pokrenulo i osmislilo ovu akciju, signal je da sa preventivnim pregledima vikendom treba nastaviti. Time se, kažu u ovom ministarstvu, popravlja i statistika, koja nas baš ne svrstava u zdravstveno dovoljno prosvećene nacije, prema kojoj na zdravstvene kontrole, manje ili više redovno, ide tek četvrtina odraslih stanovnika.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda i u novoj sezoni, kako najavljuju iz Ministarstva zdravlja, organizovaće se vikendom, jednom mesečno. Spisak pregleda će se menjati, a praviće se tako da njime može da se obuhvati najveći deo stanovništva.

Nedovoljna briga o zdravlju, povezana i s nedostatkom vremena da se ode kod lekara, kao i činjenica da se na mnoge preglede duže čeka, dovode do toga da se umire i od bolesti koje su, da su otkrivene, mogle biti izlečene ili bar zalečene. To najviše važi za kardiovaskularne bolesti, od čijih komplikacija godišnje umre više od 57.000 ljudi.

I maligni tumori od kojih godišnje oboli oko 37.000 stanovnika, u velikom procentu izlečivi su kad se rano otkriju.

 

Izvor: Novosti

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lidija
23/09/2018 16:20

Svaka cast na ideji i akciji ali sledeci put napisite da bi istoj pristupili potrebni su brojevi koji se dele pre 8h. Tako rece “teta” kroz osmeh.