Počela je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Svake godine u Evropi od ovog raka oboli oko 60.000 žena, a polovina od tog broja premine. Loša statistika i u Srbiji: svakog dana jedna žena umre, a četiri obole od ovog raka.

Procenjuje se da je rak grlića materice izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme.

Jedan od najboljih načina prevencije je Papa pregled, koji bi trebalo da jednom u tri godine uradi svaka žena starosti od 25 do 64 godine, kaže v. d. direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

U zemljama zemlje EU se primenjuje organizovani skrining proteklih 30 godina, a u Srbiji se žene organizovano pozivaju na pregled od 2012. godine.

Prema podacima Instituta, na pregled se odazove više od 60 odsto pozvanih žena.

„Sada smo u trećem ciklusu skriniga, uvodimo novine. Biće pozivanja pozivnim pismima na celoj teritoriji Srbije i pratićemo realizaciju ovih aktivnosti. Radićemo na motivisanju žena da obave pregled“, napominje Jovanovićeva.

U borbi protiv raka grlića materice preporučena je i vakcina protiv HPV virusa, jednog od najčešćih uzročnika promena na sluzokoži grlića.

„Savetuje se deci od 13 godina, reč je o vakcini koja pokriva najveći broj sojeva. Ona je efikasna i bezbedna i primarni je način prevencije“, istakla je v. d. direktorka „Batuta“.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments