Foto: CareSpot

U nedelji za nama, respiratorne infekcije oborile su oko 22.000 stanovnika Srbije. Svake nedelje oko 100 pacijenata dobije virus gripa. Zemenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je stručno opravdano da imamo objedinjenu meru na nivou čitave zemlje o produženju raspusta do kraja sledeće nedelje.

Školski raspust produžava se do 24. februara na čitavoj teritoriji Srbije, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu prosvete. Tu preporuku dalo je Ministarstvo zdravlja.

Zemenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je na području centralne Srbije u toku školski raspust što je značajno uticalo na usporenje toka respiratornih infekcija tokom prethodne nedelje.

“U toku prethodne nedelje svi okruzi sa područja centralne Srbije su prijavili pad učestalosti oboljenja sličnih gripu, međutim, na području Vojvodine beležimo izuzetan porast učestalosti oboljenja, pogotovo kod dece školskog uzrasta”, kaže Kisić Tepavčević.

Iako u centralnoj Srbiji beležimo pad učestalosti oboljenja, on je i dalje na visokom nivou i dalje se najveća stopa oboljenja beleži u uzrasnoj grupi dece školskog uzrasta, objašnjava Kisić Tepavčević.

Govoreći o tome zašto je važno da se raspust produži, profesorka kaže da imajući u vidu jasnu poezanost učestalosti oboljenja slična gripu sa terminima školskih raspusta, smatrali smo da je stručno opravdano da imamo objedinjenu meru na nivou zemlje o produženju raspusta do kraja sledeće nedelje.

Na taj način, kako kaže, sprečiće se okupljanje dece školskog utrasta u zatvorenim prostorima što favorizuje dalje širenje infekcije, a stope oboljenja su najveće u ovom uzrastu.

“Smatramo da će ovakva mera na nivou čitave zemlje imati najznačajniji uticaj na usporenje toka respiratorne infekcije”, rekla je ona.

Simptome koje ne smemo da ignorišemo su povišena temperatura, naročito veća od 38 stepeni, opšta slabost i malaksalost, bolovi u mišićima. Ističe da je važno da te osobe ostanu kod kuće da ne šire infekciju oko sebe.

Govoreći o tome kako da se zaštitimo od virusa gripa, kaže da ostanemo kod kuće, da redovno peremo ruke, da izbegavamo prostorije gde boravi veliki broj ljudi, a tu su i higijenske mere.

“Opšte preventove mere prema svim respiratornim infekcijama ovde su na snazi”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments