Tržište Srbije je potpuno bezbedno od “afričke kuge”, a našoj zemlji nema nijednog zabeleženog slučaja od ove bolesti, poručio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je rekao da je reč o virusnoj bolesti svinja koja se ne prenosi na ljude, a upozorio je da je pojava ove bolesti problem za ekonomski potencijal zemlje.

“Tržište Srbije je potpuno bezbedno i nema ni jednog slučaja u našoj zemlji. ‘Afrička kuga’ svinja je bolest koja nije postojala na prostoru Evrope i opasnija je od klasične kuge, napada disajne organe svinja i opasna je jer ne postoji vakcina protiv nje”, rekao je Nedimović.

On je dodao da se žarište ove bolesti pojavilo na oko 100 kilometara od granice u Mađarskoj i podseća da je Srbija zabranu uvoza svinjskog mesa takođe uvela prema drugim zemljama, kao što su Poljska, Rumunija i Gruzija, još pre osam meseci.

Govoreći o subvencijama poljoprivrednika, Nedimović je rekao da se ove godine više novca izdvaja iz budžeta za poljoprivredu i podseća da je država obezbedila 4.000 dinara po hektaru zasejanih površina ratarima i da je taj novac isplaćen.

Kaže i da država plaća subvencije po jednom kreditu za poljoprivrednike od 300 do 10 hiljada evra, a govoreći o cenama nafte i mineralnom đubrivu u Srbiji, kaže da se slaže sa ocenom poljoprivrednika da je nafta skupa.

Ministar je podsetio da u Srbiji ima 650.000 gazdinstava, a svega 370 hiljada se aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i kaže da postoje dva načina kako se poljoprivrednicima može pomoći oko oslobađanja od plaćanja akciza na gorivo.

On je komentarisao i navode u medijima, u kojima se govorilo o tome da država strancima, poput kompanije “Tenis”, daje zemljište u dugoročni zakup po povlašćenim uslovima.

Podsetio je da je prošle godine ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za dugoročni zakup u prerađivačkoj industriji koje je bio, kaže, u funkciji podizanja proizvodnje na farmama.

“Na taj poziv se prijavilo 219 subjekata, od tog broja su prihvaćene 24 aplikacije.

Tako da ta priča o masovnom davanju u zakup zemljišta ne stoji. S druge strane, od 24 aplikacije, tri kompanije su strane, a ostale su domaće”, rekao je Nedimović.

Kaže da će uskoro sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetiti Tursku i da se nada da će sa resornim kolegama u toj zemlji pokušati da dogovori povećanje kvota za izvoz goveđeg mesa u tu zemlju.

“Imamo 5.000 tona mesa po važećem bescarinskom režimu, a nadam se da ćemo prilikom posete uspeti da dogovorimo i veće kvote”, kazao je Nedimović.

Takođe, govoreći o pisanju medija da se na tržištu, voće i povrće prska nedozvoljenim pesticidima, kaže da se kontrole redovno obavljaju kako prilikom uvoza tako i na samom tržištu u zemlji i istakao da sve što nema licencu “seče se odmah”.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments