Nema razloga za paniku zbog lekova protiv pritiska

       

Srpski lekari objašnjavaju da nema razloga za paniku i da pacijenti nikako ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa kardiologom. 

U Srbiji 47 odsto odraslih ima hipertenziju, a 50.000 ljudi umre godišnje od bolesti srca. Lekovi koji sadrže supstancu hidrohlorotiazid, koja može da izazove nemelanomski rak kože, imaju baš široku primenu.

“Imamo nekoliko grupa terapijski izbora za lečenje hipertenzije i prepisujemo relativno često te lekove”, rekao je upravnik Interne klinike KBC “Bežanijska kosa” Branislav Milovanović.

Nema razoga za paniku, istakao je lekar i pojasnio da ti lekovi mogu imati neželjeno dejstvo kao i svi ostali lekovi u medicini.

“Kardiolog treba da proceni da li lek treba da se isključi ili da se nastavi primena. Najmanje nam treba panika i pacijenti ne treba nikako sami da isključuju lekove”, rekao je Milovanović.

akle, kardiolog će prepisati terapiju, poručio je on.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima o štetnosti lekova, a u vestima TV Prva objavljen je spisak čak 32 sporna leka.

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je da lekovi neće biti povučeni sa tržišta.

Rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji su koristili te lekove 11 godina pokazali su da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karcinoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećani.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments