Nema više “crne liste” zbog dva dinara

       

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković naložila je stručnim službama da učine sve što je u nadležnosti NBS da banke ne upisuju građane u Kreditni biro zbog minimalnih dugovanja.

Kako prenose današnje “Večernje novosti”, ona je to uradila nakon medijskih napisa o građanima koji su se našli na takozvanim “crnim listama” loših bankarskih klijenata zbog dugova od po nekoliko dinara, uglavnom nastalih nakon zatvaranja računa ili kreditnih kartica.

NBS je, piše list, krenula u analize kako bi pronašla pouzdano rešenje za ovaj problem, kojim poslovne banke otežavaju vođenje finansija našim građanima, koji najčešće i ne znaju da su zbog sitnog duga upisani u kreditni biro.

Na pitanje “Novosti” da li NBS razmatra da li postoji način da banke ne upisuju kašnjenje građana u Kreditni biro, ukoliko se radi o dugovanjima od nekoliko dinara, Tabaković kaže da će NBS razmotriti moguće aktivnosti povodom takvog evidentiranja, ali da nema uticaj na rad Kreditnog biroa.

“NBS u okviru svojih nadležnosti vrši odgovarajuće analize, između ostalog i na osnovu pritužbi korisnika, i u narednom periodu razmotriće moguće aktivnosti povodom evidentiranja građana u Kreditnom birou, pri čemu bi trebalo imati u vidu da NBS nema zakonska ovlašćenja da utiče na rad Kreditnog biroa, kao organizacionog dela Udruženja banaka Srbije”, rekla je Tabaković za “Novosti”.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments