Nema više prijemnog: Srednjoškolci će polagati samo državnu maturu

       

Za manje od tri godine, srednjoškolci će polagati državnu maturu i to će istovremeno biti test za upis na fakultete. 

Prva generacija đaka koja će završne ispite polagati po novom konceptu trenutno je u drugom razredu srednje škole. Pripreme našeg obrazovnog sistema za novi sistem su počele, a fokus je na pripremi učenika, rekla je za RTS Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Gostujući u Jutarnjem programu, Krneta je rekla da će ispit važiti za sve učenike i sastojaće se iz tri dela: maternjeg jezika, matematike i trećeg dela, gde će učenici birati šta će polagati od šest predmeta, odnosno predmeta struke.

“Maturski ispit će u delu maternjeg jezika i matematike biti isti za sve učenike, dok će za treći deo fakulteti propisati šta će se polagati”, kaže Krneta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će u narednom periodu formirati više od 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za fakultete i koje će raditi i sa fakultetima. Kako ističe, u celom tom procesu fokus je na pripremi učenika.

“Promene su nešto što donosi nemir, ali, ukoliko se dobro pripremimo, neće biti problema. Sva testiranja su pokazala da osmaci, koji već imaju maturski ispit, imaju mnogo veća postignuća nego ranije”, navela je Krneta.

Napominje da je još jedan od zadataka komisija bodovanje. Oni će, kako dodaje Krneta, odlučivati da li će ostati odnos 40 prema 60.

“Državna matura je zamišljena kao test, papir i olovka, a sve što ne može tako da se rangira, fakulteti će dodatno proveravati”, kaže Krneta i dodaje da to što Srbija ima sistem završnog ispita na kraju osnovne škole povećala nivo pravičnosti.

Kako ističe, svaka škola dobije informacije kakvi su njeni učenici i može kasnije na to da utiču.

“Ispit jeste važan, jer proverava šta ste naučili za četiri godine. Uvedeni izborni programi, u trećoj i četvrtoj godini srednje škole omogućiće učenicima da isprobaju sebe na poljima koja su izabrali”, rekla je Krneta.

Izvor: RTS

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ginfi
23/01/2019 22:09

A, izvinjavam se, postoje skole u kojima matematika nije u predmetima za opsteobrazovanu nastavu, sta će ti djaci?? 🙂

Viki
26/01/2019 18:38

Da,zasto matematika,mojoj ćerki nije bas dobra strana matematika a htela bi da upise pravni fakultet i tu ce da izgubi sigurno dosta poena