Foto: kcnis.rs
Nakon četvorogodišnjeg zalaganja Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka- NURDOR, podrške donatora, Ministarstva zdravlja i Uprave KC Niš, danas je i svečano otvoren novoizgrađeni prostor dečijeg hemato-onkološkog odeljenja, koje se nalazi u sklopu zgrade Dečije klinike za interne bolesti niškog Kliničkog centra.
Sama izgradnja novog odeljenja pri Dečijoj klinici za interne bolesti počela je u maju 2016- godine, a organizovano je preko 400 akcija u kojima je učestvovalo preko 1.000 volontera. NURDOR je, uz pomoć mnogobrojnih donatora obezbedio više od 70 miliona dinara za realizaciju čitavog projekta, dok je iz Republičke kase dotiran ostatak od 25 miliona dinara

Načelnica tog odeljenja Gordana Kostić je kazala da je ono uređeno tako da deca ne osećaju da su na bolničkom lečenju, a tu mogu da borave i njihovi roditelji.

Predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora rekla je da je to najsavrmeniji bolnički objekat u Srbiji, po evropskim standardima i po “meri dece, njihovih roditelja i bolničkog osoblja”.

“Novo hemato-onkološko odeljenje ima 15 postelja za decu i isto toliko postelja za roditelje. Svaka soba ima svoje kupatilo što nema ni jedna druga bolnica u Srbiji. Odeljenje je po našoj zamisli izgrađeno tako da će deca moći da primaju terapiju dok se igraju”, kazala je Korora.

Ona je kazala da u Srbiji svakoga dana jedno dete oboli od raka, a jedno dete nedeljno umre od te bolesti.

Korora je rekla da je NURDOR pokrenuo inicijativu za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu pre četiri godine, a pre dve godine je postavljen kamen temeljac.

“Krenuli smo sa nula dinara, ali smo uspeli da stignemo do cilja zahvaljujući donatorima i gradjanima Srbije. Zahvalni smo Upravi Kliničkog centra na podršci i Ministarstvu zdravlja na pomoći oko povraćaja para za PDV i za nabavku dela opreme”, kazala je Korora.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments