NOVA MOGUĆNOST ZA VOZAČE: Za manje od 1500 dinara bez briga preko granice

       

Iako su se u medijima pojavljivale različite spekulacije, do sada nije zvanično potvrđeno da je ijedan  vozač iz Srbije vraćen s granica Mađarske i Crne Gore zbog problema s potvrdama o produženju saobraćajne dozvole, a svi koji strepe da bi to moglo da im se desi sada imaju mogućnost da to i izbegnu.

Za 1.314 dinara mogu da dobiju saobraćajnu dozvolu koja će važiti naredne dve godine, odnosno devet godina od dana prve registracije vozila. Potvrde o produženom važenju saobraćajne dozvole s kojima putuje na hiljade građana su potpuno besplatne i važe takođe još dve godine, pišu Novosti.

Važnost vozačkih tablica, sa sedam, produžena je na devet godina, a izdavanje novih tablica prema Pravilniku o registraciji je počelo 2011. godine. Da vozači ne bi morali da podnose zahteve za nove saobraćajne dozvole, izmenjen je Pravilnik, pa su prilikom registracije vozila u sedmoj godini dobijali “potvrdu o produženom važenju saobraćajne dozvole” na još dve godine, ispisanu na srpskom i engleskom jeziku.

Pojedine vozače su, međutim, uznemirila iskustva koja su se razmenjivala na društvenim mrežama, da su neki naši vozači upravo zbog toga što su umesto saobraćajne dozvole imali samo potvrdu vraćeni sa granica Crne Gore i Mađarske.

Crnogorska policija je reagovala na te glasine i odmah ih demantovala, navodeći da uopšte nije bilo takvih slučajeva, dok su u našem MUP-u potvrdili da su, iako nisu imali nikakvih zvaničnih informacija o tome, “za svaki slučaj” ponovo Mađarima poslali dokument u kome ih obaveštavaju o validnosti “potvrde o produženoj saobraćajnoj dozoli”.

Sada je moguće dobiti i saobraćajnu dozvolu koja će važiti još dve godine, baš kao i tablice, a po isteku tog roka se mora zameniti. Privremena saobraćajna dozvola košta 1.314 dinara. Od toga, 660 dinara ide na račun Zavoda za izradu novčanica, a 654 dinara MUP Srbije. Ova saobraćajna dozvola važi uz “stare” tablice. Inače, zamena tablica košta 2.190 dinara, i to je trošak koji ove vozače očekuje za dve godine.

Vlasnici automobila koji u drugom delu registracije imaju slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moraće da zamene tablice kada im istekne saobraćajna dozvola. Zamena ovih tablica biće moguća sve do 2024. godine.

“ Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, propisano je da će se registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži latinična slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, zamenjivati postepeno nakon isteka roka važenja od sedam godina saobraćajne dozvole izdate za vozilo”,  kažu u MUP-u Srbije.

 

Izvor: Novosti/Telegraf

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
3xm
07/06/2018 21:27

Da li ova drzava moze bilo sta da resi sama, a da to ne ide preko grbace ovog napacenog naroda??? Hej Zivote Srbine, skini mi se s’ grbine…..