NOVA ODREDBA: Nema više inostranih ekskurzija, đaci će sada upoznavati lepote Srbije

       

Učenici će, osnovci i srednjoškolci, podeljeni u grupe, morati da pripremaju kratke referate o oblastima i mestima koja posećuju

Đaci će od sledeće godine na ekskurzije ići isključivo po Srbiji. Beč, Atinu ili Rim moći će da upoznaju samo maturanti srednjih škola, određeno je novim pravilnicima o organizciji ekskurzija u osnovnim i srednjim školama koji na snagu stupa početkom maja, ali počinje da se primenjuje od sledeće školske godine.

Najvažnija izmena koju donose novi pravilnici je to što đaci osnovnih škola neće moći da putuju u inostranstvo za ekskurziju, a najdalje će moći da odu učenici sedmog i osmog razreda koji će imati mogućnost da otputuju do Republike Srpske. Ipak, čak i u posetu Republici Srpskoj đaci će moći da idu samo jednom u toku školovanja.

Situacija nije mnogo drugačija ni za učenike srednjih škola koji će, osim putovanja po Srbiji i Republici srpskoj, tek u četvrtoj godini moći da se pomere van okvira naše države i da posete i neku od evropskih prestonica.

Cilj je da se đačkim putovanjima vrati prvobitni smisao i da se ona temeljnije planiraju. Tako su, kao zadaci ekskurzije, pravilnikom definisani proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u prirodnim i društvenim uslovima, razvijanje interesovanja za prirodu, upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva, kao i razvijanje pozitivnih socijalnih veština.

Još jedna važna novina je i to što će učenici, roditelji i nastavnici morati da prođu pripremu za ekskurziju.

Priprema učenika podrazumeva da se učenici unapred upoznaju sa mestom u koje odlaze, uslovima života u kojima se realizuje ekskurzija, načinom prevoza i ponašanjem u toku puta, pojedinim sportsko-rekreativnim aktivnostima koje će se realizovati – stoji u pravilniku.

Ali, to nije najvažnije. Učenici će, osnovci i srednjoškolci, podeljeni u grupe, uz pomoć nastavnika morati da pripremaju kratke referate o oblastima i mestima koja posećuju.

Kako se ne bi stalno vrtela ista mesta u Srbiji za odlazak na ekskurziju, đaci osnovnih škola moraće svake godine da posete drugi deo Srbije koja je, za ovu svrhu, podeljena na sledeći način:

– Autonomna pokrajina Vojvodina (Bačka, Banat, Srem)

– Zapadna Srbija sa Tarom

– Jugozapadna Srbija (Zlatibor, Zlatar, Uvac)

– Centralna Srbija: Šumadija i Pomoravlje

– Ibarsko-kopaonički kraj

– Južna Srbija (Niš–Vranje)

– Istočna Srbija sa Đerdapom

– Beograd i okolina

Ekskurzija se organizuje i izvodi, uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja učenika, po pravilu za najmanje 60 odsto učenika istog razreda. Ako je ekskurzija organizovana u vreme nastavnih dana, nastava se nadoknađuje za sve učenike, u skladu sa školskim kalendarom i godišnjim planom rada.

Jednodnevna putovanja mogu biti ugovorena bez obroka. Višednevna putovanja ugovaraju se najmanje na bazi polupansiona, a na putu je zabranjeno konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.

Dnevne aktivnosti, osim prevoza, utvrđene programom ekskurzije moraju biti realizovane do 24 časa za srednjoškolce i do 22 sata za osnovce.

Donosioci ovih pravilnika veruju da će uz poštovanje svih navedenih preporuka ekskurzije biti jeftinije i pristupačije većem delu Srbije.

Autor: Telegraf/nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
blabla
27/04/2019 15:48

Idiotizam.

Ticurina Jajovod
27/04/2019 19:20

Sta ovde da vidim majke ti? Beograd na vodi?

Dragana Stepanović
27/04/2019 19:34

Kada deca izgube volju da po 3. put prelaze Srbiju uzduž i popreko i interesovanja ne bude dovoljno da se bilo šta realizuje, pa se nastavnici i profesori pobune jer su ostali bez paprenih dnevnica i te kako će da promene zakon.

Maturant
28/04/2019 05:01

Ovaj koji je doneo zakon garant je na ekskurziji legao posle vecere da spava

Japanac
29/04/2019 01:20

U republiku srpsku da gledaju kačavendine zlatne dvore i u laktaše