U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije.

“Vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna. U vojnom zdravstvu nikada nisu pitali da li ste civil, vojnik, da li ste Srbin, ili bilo ko drugi. U vojnom zdravstvu vodi se računa da se ublaže ljudska patnja i bol, da se izleči i da se zaleči”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska sale i renoviranog prostora Centra za dnevnu hirurgiju VMA.

Samo tokom ratova devedesetih godina, podseća , VMA je pregledala i lečila više od 29.000 ljudi.

Naša je obaveza da visoke standarde koji je vojno zdravstvo dostiglo i koje je VMA postigla sačuvamo i unapredimo, poručio je ministar.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević rekao je da će renoviranje Centra za dnevnu hirurgiju i nova operaciona sala znatno ubrzati rad i povećati obim operacija.

“Danas je aksiom raditi u dnevnoj hirurgiji, raditi ambulantne operacije. Otvaranjem treće operacione sale Vojnomedicinska akademija staje u red svih evropskih i svetskih ustanova”, kazao je Vukosavljević.

Načelnik Centra za dnevnu hirurgiju VMA vaskularni hirurg pukovnik Ivan Marjanović kaže da se dobijanjem treće operacione sale kapacitet Centra uvećao za trećinu.

“Tokom 2019. godine izmešten je Kabinet za maksilofacijalnu hirurgiju i ta prostorija je adaptirana i napravljena je treća operaciona sala u kojoj sada aktivno radi svakodnevni program specijalista maksilofacijalne hirurgije, specijalista otorinolaringologije i svi drugi kojima je ta sala namenjena. U drugoj sali, koja je renovirana, sada se izvode operacije iz domena očne hirurgije i plastične hirurgije, što do sada nije bilo slučaj”, objašnjava Marjanović.

Centar za dnevnu hirurgiju VMA namenjen je kraćim operacijama iz različitih specijalnosti koje ne traju duže od nekoliko sati, a posle kojih pacijenti ne zahtevaju postoperativnu negu, već se nakon dijagnostike i operativnog lečenja istog dana otpuštaju na kućno lečenje.

Izvor: Tanjug/VMA

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments