Nova pravila o načinu ponašanja i ličnom izgledu u Ministarstvu unutrašnjih poslova uskoro stupaju na snagu. Službenici će morati da poštuju ove mere, što će im promeniti brojne navike u oblačenju, komunikaciji, estetici, piše “Blic”.

Nova pravila ponašanja odobrila je Vlada Srbije. Kako navodi beogradski list, pravila se posebno odnose na žene koje neće moći da koriste fluorescentne i upadljive lakove za nokte, napadnu šminku, niti da nose upadljiv nakit.

Pravila za službenice u uniformi su stroža, pa im se propisuje čak i izgled frizure koji isključuje šiške, a duga kosa, ako je imaju, mora da bude uvezana, i to gumicom i šnalama neupadljivih boja, napominje “Blic”.

Kada je reč o muškarcima koji, na primer, nose brkove, oni ne smeju da pređu ivicu gornje usne, a ako im je taj estetski detalj pobeleo, pa ga farbaju, to mora da bude samo u prirodnoj boji kose, dodaje list.

Među novim pravilima je i da službenici na radno mesto dolaze u čistoj i ispeglanoj odeći, da na javnom mestu službenik ne može da nosi naočare za sunce upadljivih boja i oblika, uređaje sa slušalicama, a zabranjeni su i pirsing i tetovaže na vidljivim delovima tela.

Navodi se i da se po činu mlađi službenik prvi predstavlja starijem, ali da ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom, kao i da se službenici koji se sreću više puta,  pozdravljaju samo prilikom prvog susreta i prilikom odlaska s posla.

Sve u svemu, 31. članom definišu mnoge stvari se  od kojih neke mogu da se podvedu pod poznavanje bontona, ali i kućnog vaspitanja, zaključuje “Blic”.

Izvor: Blic/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments