Vlada će formirati telo koje će koordinisati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

Ovo je zaključeno na sastanku koji je premijerka Ana Brnabić održala u sredu sa predstavnicima resornih ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Grada Beograda, povodom visokog nivoa zagađenja vazduha.

Kako bi sprečila zagađenja vazduha, država uvodi sledeće mere:

Ubrzanje gasifikacije

Rigorozna kontrola vozila “na kanalu”

Subvencije za električne automobile (vozilastara između 10 i 20 godina utiču na zagađenje vazduha do 25 odsto)

Zamena filtera na termoelektranama

Pojačano pošumljavanje

Biomasa kao energent

 

Podsećamo Beograd je juče bio jedna od najzagađenijih prestonica u Evropi, prema podacima sajta sajta Er vižual, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta.

Indeks kvaliteta vazduha se pogoršavao prethodnih dana, a građanima se i dalje ne preporučuje fizička aktivnost napolju.

Alarmantna situacija je juče bila i u Valjevu gde je indeks zagađenja bio 232, koji je u ljubičastom, petom stepenu po zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao “vrlo nezdrav”, navodi sajt Er vižual.

I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično – vazduh je u “jako zagađen” u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

Izvor:  

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments