Foto: Health Policy Watch

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 u narednim danima trebalo da održi sednicu, a glavna tema biće nove mere za sve naše građane koji bi u narednom periodu trebalo da dođu u Srbiju za praznike, piše Blic.

– Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju – kazao je Kon za “Blic”.

Prema saznanjima, o detaljima režima ulaska u Srbiju tokom praznika još se raspravlja. Uz samoizolaciju, koju je pomenuo Kon, našim ljudima će biti ponuđena i opcija da sa negativnim PCR testom (najverovatnije ne starijim od 48 ili 72 sata) slobodno i bez ikakvih daljih obaveza uđu u zemlju. Razmišlja se i o tome koliko bi trajala obavezna samoizolacija (zasad prevladava stav o pet ili sedam dana).

Karantina (prihvatnog kampa) poput onog koji je u martu i aprilu organizovan u Moroviću za one koji su tada dolazili u Srbiju, a nisu imali prijavljeno boravište u našoj zemlji, neće biti.

Režim ulaska u Srbiju tokom praznika. Predlozi kriznog štaba, konačnu reč daće Vlada:

OBAVEZNA SAMOIZOLACIJA

  • trajanje pet ili sedam dana
  • na adresi boravišta u Srbiji
  • oni koji nemaju prijavljeno boravište moraće na granici da navedu adresu na kojoj će boraviti
  • kontrola telefonska ili slanjem patrole na adresu

NEGATIVAN PCR TEST

  • urađen u zemlji iz koje putnik dolazi
  • ne stariji od 72 sata (možda čak i 48)
  • putnik će moći da se testira i čim dođe u Srbiju, ali je u obavezi da bude u samoizolaciji dok ne dobije negativan rezultat

Govoreći juče o tome što su mnogi građani već rezervisali mesta za proslavu Nove godine, Kon je istakao da “to nije realno”.

– To što neki ljudi rade, pa rezervišu proslave i dočeke Nove godine, to jednostavno nije realno u ovom trenutku – jasno i glasno poručuje dr Predrag Kon.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana rada kafića, restorana, klubova i svih drugih ugostiteljskih objekata radnim danima posle 17 časova, ali i vikendom. Zasad, zvanično, samo do 15. decembra, ali nema skoro nikakve dileme da će ona biti produžena. A nije isključeno ni donošenje novih mera.

Nsuzivo.rs/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments