24.4 C
Novi Sad
08/08/2020, 13:50
Naslovna Istaknuto Novčanica sa likom Mileve Marić Ajnštan

Novčanica sa likom Mileve Marić Ajnštan

       
Foto: Andreas Gabatuler, Petar Stojanović Kajzer i Zoran Jeremić Foto Privatna arhiva

Povodom 70 godina od smrti Mileve Marić Ajnštajn (Titel,1875 – Cirih, 1948), generalni konzulat Srbije i Udruženje “Tesla Society” u tom švajcarskom gradu pokrenuli su dve inicijative.

Dali su predlog da sa na ciriškom univerzitetu, na kojem je Mileva studirala, postavi njena bista, kao i da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom.

Kako je “Novostima” u ponedeljak potvrđeno u našem konzulatu, ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja “Tesla Society”, Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja naših građana, na počivalištu Mileve Marić, na ciriškom groblju Nordhajm,prvi put okupili Milevini i Albertovi unuci i čukununuci.

“Idejno rešenje novčanice izradio je tim Udruženja “Tesla Society” i ono je već prosleđeno Narodnoj banci Srbije, a mi čekamo odgovor”, kazao je za “Novosti Petar Stojanović Kajzer iz tog udruženja.

Stojanović, koji je 2004. godine otkrio grobnicu u kojoj Mileva Marić Ajnštajn počiva, napominje da nije presudno koja brojka bi stajala na novčanici. Najvažnije je, smatra on, da se novčanica s njenim likom pojavi “i da se na taj način oda pošta toj izuzetnoj ženi u godini u kojoj se navršava sedam decenija od njenog upokojenja”.

Inicijativa o postavljanju biste, odnosno poprsja na zgradu Univerziteta u Cirihu na kojem je Mileva, kao tek peta žena u istoriji ove visokoškolske ustanove, 1896. godine najpre upisala studije medicine, a potom se prebacila na studije matematike i fizike, gde je i upoznala Alberta Ajnštajna,biće uskoro realizovana.

Njena bista je već izrađeno u Beogradu i do kraja godine biće postavljeno na zdanje ciriškog univerziteta.

Izvor: Novosti
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments