Nove promene u pasošima izazvale negodovanje lingvista

       
Profimedia

Vest da će od 1. oktobra u rubrici državljanstvo, u pasošima umesto “srpsko” pisati ” Republike Srbije” izazvalo je  burnu reakciju Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauke i umetnosti.

Negodovajući zbog ove odluke pisali su najvišim državnim organima, predsedniku, premijerki i ministrima upozoravajući da je ovaj potez jezički neutemeljen, ali sporan u širem kontekstu.

“Srpsko” je zamenjeno “državljanstvo Republike Srbije” na zahtev koji je podnela Stranka iz Sađžaka.

Svi manjinski narodi u Republici Srbiji, podvode se po odrednicu “srpsko” i mi smo tražili da se to ispravi – tadašnji predsednik ove stranke Fevzija Murić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova  prihvatilo je ovu preporuku ombudsmana i od jeseni niko neće moći da ima srpsko državljanstvo u pasošu, već isključivo Republike Srbije.

U Odboru za standardizaciju srpskog jezika kažu da je pogrešno protumačeno značenje prideva ” srpsko”, jer  se on ravnopravno odnosi  na Srbiju ili Srbe.

I to, u pismu koje su uputili  najvišim državnim institucijama, objašnjeno je zvaničnim rečenicama.

Predsednik odbora za standardizaciju  srpskog jezika dr Sreto Tanasić upozorava  na višegodišnje sistemsko brisanje prideva “srpsko” gde bi moglo asocirati na značenje  pripadnosti Srbima.

Državne institucije time svesno vrše nasilje nad srpskim jezikom, izlazeći u susret onima kojima pridev srpski u svim kontekstima i značenjima smeta – kaže Tomić.

Možda je potrebno pokrenuti i inicijativu za donešenje zakona o zaštiti srpskog imena, budući da neće proći mnogo vremena  a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraži da se promeni i sam naziv države Srbije.

Autor: Srbijadanas.com

2
Komentari:

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Novosadjanin

Razumite ih…teško im je da prihvate da su Srbi.

Pedja

Trebala bi da se pokrene peticija