Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće će moći da idu samo maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola, dok će učenici nižih razreda ići na putovanja po Srbiji.

To su neke od novina predviđene Pravilnikom o ekskurzijama i nastavi u prirodi koji je izradilo Ministarstvo prosvete. Pravilnik je prosleđen u druga ministarstva na mišljenje, a nakon toga će biti usvojen i početi da se primenjuje.

Učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci, predviđa pravilnik moći će da putuju i u Republiku Srpsku na ekskurziju ili izlet.

“Republika Srpska za nas nije inostranstvo, jer sa njima imamo potpisan sporazum o specijalnim vezama u cilju boljeg upoznavanja kulture, zajedničke istorije, spomenika, kulturne baštine”, kaže pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Ona za Tanjug naglašava da su sada mnogo bolje definisane pripreme za samo izvođenje ekskurzije, da su precizirani ciljevi i zadaci ekskurzija, kako mora da se podnosi izveštaj.

Za odlazak dece na ekskurziju ubuduće će morati da se raspiše tender, a ne samo javni poziv kao do sada. U komisiji koja će određivati koje su ponude najpovoljnije moraju biti i roditelji i zaposleni u školi.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments