Novi rok u auto-školama

       
Foto: rtvbor.rs

Posle odlaganja početka primene strožih uslova za vozače početnike. Ko danas krene u obuku, teško će do dozvole doći za četiri meseca.

Javilo se više kandidata, koji tvrde da bez obzira što su još u ponedeljak, 1. aprila požurili sa upisom, u auto-školama su im rekli da ne garantuju da će do 2. septembra položiti vozački!

“Niko ne može da garantuje da će kandidati, ne samo oni koji su sada upisali obuku već i oni ranije, do 2. septembra i položiti vozački ispit”, potvrđuje Milan Todorović predsednik Udruženja auto-škola Beograda.Tako je od leta 2018.

Todorović tvrdi da su gužve prvo nastale zbog toga što su mnoge škole kasnile sa preregistracijom zbog problema sa poligonom, ali da je sada najveći problem nedostatak ispitivača.

– Njih jednostavno nema dovoljno. Najviše nedostaje ispitivača koje daje MUP.

Nedavno je Agencija za bezbednost saobraćaja održala obuku na kojoj je bilo 56 polaznika.

“Ni to nije dovoljno. Oni nisu još počeli da rade, a idu i godišnji odmori. Situacija je takva kakva je i kako stvari stoje, potrajaće”, iskren je Todorović.

Po predsedniku Komore ispitivača Dragomiru Stankoviću, problem je lako rešiv.

“Umesto dva ispitivača trebalo bi da bude jedan. To je najbrži i najlakši način da se problem reši. Ovako smo u vrzinom kolu. Auto-škole krive MUP, policija prebacuje lopticu na auto-škole, a trpe kandidati”, kaže Stanković.

Problem je i nemogućnost ispitivača koji rade sa manje od 100 odsto radnog vremena u auto-školama Srbije što ne mogu da rade dopunski u nekoj drugoj auto-školi ako su zaposleni i kao instruktori.

Svrha probne vozačke dozvole je da se mladi vozač usavršava u znanju i veštinama. A kod nas dete položi, pa četiri godine ne vozi jer roditelji nemaju kola – priča Stanković primer iz sopstvene prakse. – Ne postoji monitoring. Koja je svrha probne vozačke dozvole ako čovek ne vozi?

On navodi dobar primer Irske.

“Tamo se probna vozačka dobija po lakšem kriterijumu na važnost od tri godine, a onda sledi “pravi, stroži ispit”, kaže Stanković.

 

Izvor: Novosti/Srbija Danas

 

Komentari: