Danas je lansiran novi sajt Vlade Republike Srbije www. srbija.gov.rs. koji je posle 14 godina redizajniran.

Starom stranicom dominirao je njhitespace, pristup sadržaju nije bio optimizovan za pametne uređaje, a ni konekcija između korisnika i servera nije bila zaštićena o čemu je svedočio manjak SSL sertifikata.

U vladi navode da je fokus na tome da građani koji pišu Vladi i ministarstvima dobiju odgovor i da će na nedeljnom nivou pratiti kako ministarstva odgovaraju. To će, dodaju, biti “dodatni alat da državna uprava komunicira sa građanima, u sklopu njene transformacije u servis građana”.

Premijerka Ana Brnabić rekla je za Netokraciju da se o novom sajtu Vlade Srbije razmišljalo “prvenstveno zbog promene koncepta komuniciranja sa građanima – ne zbog zastarelosti i nefunkcionalnosti starog”.

“Stari sajt je daleko više bio jednostrani izvor informacija, sa ograničenim mogućnostima komunikacije. Sa druge strane, u poslednje dve godine radi se na kreiranju i modernizaciji novog koncepta javne uprave koja treba da bude u službi i građanima i privredi – njihov servis, a ne obrnuto, kao što je do sada bilo”, navela je ona.

Vlada je, podseća premijerka, započela i sa razvijanjem brojnih elektronskih servisa čiji je zadatak da olakšaju i pojednostave svakodnevne potrebe svim građanima, te dodaje da se novi sajt Vlade upravo naslanja na taj koncept – ideal dvosmerne komunikacije.

Pored toga što je pregledniji, funkcionalniji i lakši za navigaciju od prethodne verzije, prilagođen je različitim formatima uređaja, a dostupan je i slepim i slabovidim osobama. Urađen je u ćiriličnoj, latiničnoj i verziji na engleskom jeziku.

Sam sajt podeljen je na šest kategorija – Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt, u vrhu strane, kao i na sedam opcija – Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt, sa leve strane sajta. Takođe, ima deo za privredu, potencijale Srbije, znamenitosti, među kojima 100 najistaknutijih Srba iz naše istorije, kao i listu svih kulturnih institucija.

Na portalu se mogu naći i pojedine destinacije u Srbiji, jer je želja da sajt služi i za promociju naše zemlje u svetu.

“Posebno nam je važno da predstavimo informacije koje mogu da budu važne poslovnoj zajednici i investitorima zato što je sajt Vlade prva slika i prvi utisak stranaca o našoj zemlji. Zato su upravo i predstavljene turističke atrakcije Srbije, naše kulturno nasleđe, informacije o našim najvažnijim i poznatim kulturnim brendovima. Postavili smo dobar koncept, koji nam daje osnovu da ga u budućnosti dalje razvijamo”, rekla je Brnabić za Netokraciju.

Na sajtu se nalaze svi audio i video zapisi i elektronski dokumenti sa sednica vlade od 2004, kao i arhiva svih sajtova još od 1998. godine.

Redizajniran sajt srpske vlade na društvenim mrežama prokomentarisao je i ekspert iz američke kompanije Klaudfler (Cloudflare) Majk Nelson, koji je napisao da je “iznenađen sajtom Vlade Srbije koji je okrenut građanima”.

Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstaviće danas u Lisabonu na veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika.

Inače, pored ovog sajta, u planu je i redizajn sajta Kancelarije za IT i eUpravu u narednih mesec dana, a sajt Ministarstva zdravlja sledeći je koji će biti koji će biti redizajniran po istom principu.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments