Novi sajt Vlade Srbije „U službi građana“

       

Danas je lansiran novi sajt Vlade Republike Srbije www. srbija.gov.rs. koji je posle 14 godina redizajniran.

Starom stranicom dominirao je njhitespace, pristup sadržaju nije bio optimizovan za pametne uređaje, a ni konekcija između korisnika i servera nije bila zaštićena o čemu je svedočio manjak SSL sertifikata.

U vladi navode da je fokus na tome da građani koji pišu Vladi i ministarstvima dobiju odgovor i da će na nedeljnom nivou pratiti kako ministarstva odgovaraju. To će, dodaju, biti “dodatni alat da državna uprava komunicira sa građanima, u sklopu njene transformacije u servis građana”.

Premijerka Ana Brnabić rekla je za Netokraciju da se o novom sajtu Vlade Srbije razmišljalo “prvenstveno zbog promene koncepta komuniciranja sa građanima – ne zbog zastarelosti i nefunkcionalnosti starog”.

“Stari sajt je daleko više bio jednostrani izvor informacija, sa ograničenim mogućnostima komunikacije. Sa druge strane, u poslednje dve godine radi se na kreiranju i modernizaciji novog koncepta javne uprave koja treba da bude u službi i građanima i privredi – njihov servis, a ne obrnuto, kao što je do sada bilo”, navela je ona.

Vlada je, podseća premijerka, započela i sa razvijanjem brojnih elektronskih servisa čiji je zadatak da olakšaju i pojednostave svakodnevne potrebe svim građanima, te dodaje da se novi sajt Vlade upravo naslanja na taj koncept – ideal dvosmerne komunikacije.

Pored toga što je pregledniji, funkcionalniji i lakši za navigaciju od prethodne verzije, prilagođen je različitim formatima uređaja, a dostupan je i slepim i slabovidim osobama. Urađen je u ćiriličnoj, latiničnoj i verziji na engleskom jeziku.

Sam sajt podeljen je na šest kategorija – Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt, u vrhu strane, kao i na sedam opcija – Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt, sa leve strane sajta. Takođe, ima deo za privredu, potencijale Srbije, znamenitosti, među kojima 100 najistaknutijih Srba iz naše istorije, kao i listu svih kulturnih institucija.

Na portalu se mogu naći i pojedine destinacije u Srbiji, jer je želja da sajt služi i za promociju naše zemlje u svetu.

“Posebno nam je važno da predstavimo informacije koje mogu da budu važne poslovnoj zajednici i investitorima zato što je sajt Vlade prva slika i prvi utisak stranaca o našoj zemlji. Zato su upravo i predstavljene turističke atrakcije Srbije, naše kulturno nasleđe, informacije o našim najvažnijim i poznatim kulturnim brendovima. Postavili smo dobar koncept, koji nam daje osnovu da ga u budućnosti dalje razvijamo”, rekla je Brnabić za Netokraciju.

Na sajtu se nalaze svi audio i video zapisi i elektronski dokumenti sa sednica vlade od 2004, kao i arhiva svih sajtova još od 1998. godine.

Redizajniran sajt srpske vlade na društvenim mrežama prokomentarisao je i ekspert iz američke kompanije Klaudfler (Cloudflare) Majk Nelson, koji je napisao da je “iznenađen sajtom Vlade Srbije koji je okrenut građanima”.

Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstaviće danas u Lisabonu na veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika.

Inače, pored ovog sajta, u planu je i redizajn sajta Kancelarije za IT i eUpravu u narednih mesec dana, a sajt Ministarstva zdravlja sledeći je koji će biti koji će biti redizajniran po istom principu.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments