Kupci će ubuduće u trgovinskim lancima jaja morati da potraže na policama pored brašna i šećera, umesto u rashladnim vitrinama, pišu Novosti.rs

Iako se mnogi potrošači čude novom trendu i pitaju se da li će namirnice ostati zdrave u novim uslovima, stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu, pošto jajima najviše prija temperatura iznad pet stepeni, pišu Novosti.rs.

Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta “Jagodina” smatra da trgovinski lanci ne prave velike zalihe, već rade nabavku prema potražnji, tako da je rizik od higijenske neispravnosti sveden na minimum.

Predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo Rade Škorić, ističe da Pravilnik nije definisao gornju temperaturu na kojoj treba da se čuvaju jaja.

– Ostavljeno je na proizvođaču i trgovcu da urade monitoring do koje temperature nije rizik da jaje stoji – govori Škorić. – Pravilnik to nije definisao, a mi se zalažemo da ipak budu u rashladnim sistemima. Idealna temperatura za čuvanje je između 14 i 20 stepeni. Mora uvek biti kontinuirana temperatura. To utiče na kvalitet

Pravilnik o kvalitetu jaja je, kako naglašava, potpuno usklađen sa evropskim direktivama, a u Srbiji se primenjuje od početka ove godine.

– Nije dobro da se temperatura čuvanja menja sa niže na višu, dok je obrnuto dozvoljeno. Kada kupimo jaja koja su u prodavnici bila van frižidera, kod kuće ih možemo čuvati u njemu ili u ostavi. Ali, ako su stajala u frižideru u marketu, moraju da se čuvaju na isti način da se ne bi prekinuo hladni lanac. Veoma je važan rok trajanja ove namirnice, koji teče 28 dana od trenutka proizvodnje – naglašava Rašić za Novosti.rs.

I Zoran Ivanović, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, napominje da se jaja A klase ne izlažu postupku hlađenja na temperaturi nižoj od pet stepeni Celzijusa.

Jedan deo trgovinskih lanaca u Srbiji je već izmestio ovaj proizvod iz frižidera.

Pitali smo građane šta misle o ovoj odluci?

– Ipak je to kvarljiv proizvod, nisam sigurna da li je to pametna odluka, rekla je jedna od naših sagovornika.

– Mislim da u marketima vode računa o isteku roka, kao i da će ispoštovati nove propise. Koliko ja znam jaja i ne moraju da se drže u frižideru ako se brzo troše, rekao je naš sagovornik.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments