Novu SOS liniju za žene žrtve nasilja: Prvi pozvao muškarac

       

Novu nacionalnu SOS liniju za žene žrtve porodičnog nasilja, koja je otvorena 28. decembra, prvi je pozvao muškarac, saznaje “Blic”.

Tog dana kada je otvorena, u jutarnjim satima, telefon je zazvonio neposredno nakon što je liniju otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Na vezi je bio muškarac. On je pozvao kako bi prijavio nasilje u porodici. Ispričao je da se radi se o međusobnom fizičkom zlostavljanju između njega i supruge, nakon čega je tražio adekvatnu pomoć.

Prema podacima Ministarstva, SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u prvih nedelju dana zazvonio je 117 puta, od čega je muškarac zvao samo jednom, prvi put.

Bez obzira na pol, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pomaže na isti način svim žrtvama nasilja, kroz stručne postupke, između ostalog i kroz stručnu pomoć, edukaciju ili informativno, naglašavaju iz tog ministarstva.

“Ukoliko žrtva pozove SOS broj i prijavi nasilje, ukoliko nije u mogućnosti da se samostalno obrati Centru za socijalni rad i policiji, mi ćemo to uraditi umesto nje. A ukoliko je potrebno, nadležni odmah izlaze na teren”, kažu iz ministarstva.

 

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments