Zdravstvene ustanove kreću ove nedelje u nabavku terapije za obolele od retkih bolesti – mukopolisaharidoze tip 4, a uskoro i za one koji pate od spinalne mišićne atrofije, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, rekla je jutros v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Takođe, od 15. juna biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države, rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Radojevic Škodrić je rekla da je Fond završio tehničku proceduru i obavestio zdravstvene ustanove da mogu da krenu sa nabavkom leka za obolele od mukopolisaharidoze tip 4, a da je terapija za spinalnu mišićnu atrofiju u završnoj fazi i da sledeće nedelje može da se krene i u nabavku te terapije.

Kako je istakla, to su jako skupe terapije, za spinalnu mišićnu atrofiju je najskuplja na svetu, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, iz fonda za retke bolesti.

“Sva deca obolela od MPS 4 će dobiti terapiju, a Ministarstvo i RFZO razmatraju mogućnost da je dobiju i odrasli. Za spinalnu mišićnu atrofiju dobija je prva grupa pacijenata koju je odredila Komisija Republičkog fonda”, navela je Radojević Škodrić.

“Od sledeće nedelje se razmatra i druga grupa pacijenata. Uvedene su i dve studije od strane farmaceutskih kompanija, gde će pacijenti takođe biti lečeni ovim lekom”, rekla je v. d. direktora RFZO.

Jun će biti najvažniji mesec za najbolje diplomce medicinskih fakulteta koji bi trebalo da dobiju posao, rekla je ona.

“Završen je prvi krug razgovora sa završenim diplomcima medicinskih fakulteta. Oni su izrazili želje povodom mesta u kojem žele da budu, zdravstvenih ustanova i specijalizacije koju žele. I sa Komisijom i ministrom zdravlja će razgovarati”, rekla je Radojević Škodrić, dodajući da će prilikom zapošljavanja gledati da ispune njihove želje.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments