IZVOR: MONDO/GORAN SIVAČKI

Na današnji dan navršava se 22 godine od herojske bitke na Košarama.

Bitka na Košarama ili pakao Košara, jee bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. OVK je bio podržan od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije.

Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Bitka na Košarama je uzela mnoge živote na obe strane. Po izjavi generala Živanovića, ratnog komandanta 125. mtbr, u rejonu Košara poginulo je 108 pripadnika VJ od toga 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika,13 rezervista, 24 dobrovoljca.

Povodom godišnjice se oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

– I danas padaju suze srpskih majki za sinovima koji nisu stigli ni prvi put da se obriju, ni devojku da imaju. Za sinovima koji su otišli, ne znajući da se nikad neće vratiti. Za sinovima koji su nestali bez pozdrava, u krvavom zagrljaju Košara. Za sinovima koji su mučki stradali od terorističke ruke, a i dan-danas svet sramotno ćuti o tome. Za sinovima čije je srce kucalo za svoju zemlju. Zbog tih sinova, ne zaboravljamo suze majki. Zbog tih sinova, ne damo vam ono što nije vaše. Zbog tih sinova, ne odričemo se svoga. Počivali u miru. Večnaja pamjat – napisao je Miloš na svom Instagram profilu

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments