Skupom u Palati Srbija danas je obeležen Međunarodni dan devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama. Tom prilikom premijerka Ana Brnabić poručila je da je IT sektor najveći potencijal Srbije, koji je u prva dva meseca ove godine zabeležio rast od 34 odsto.

Međunarodni Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) uspostavljen je 2010. godine, na inicijativu Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU). Do sada je više od 300.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166 zemalja.

Brnabić je istakla da danas živimo u zemlji u kojoj su na rukovodećim položajima u državi žene, a da je ona prva žena premijer u Srbiji i poručila je devojkama da ne dozvole da im bilo ko ikada kaže da nešto ne mogu da urade.

U naredne tri godine u infrastrukturu za IT, Vlada Srbije uložiće više od 65 miliona evra, a na današnjem sastanku sa predstavnicima Evropske investicione banke jedna od tema bila je  modernizacija društva i IKT, navela je Brnabić.

Premijerka je najavila da će u projekat povezanih škola biti uloženo 70 miliona evra, što će omogućiti da sve škole budu umrežene brzim internetom.

Informatika je uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, a u toku je i pilot-projekat E-dnevnika, a od 1. septembra kreće i projekat digitalnog udžbenika.

Predsednica Vlade je podvukla da u tome Srbija računa na devojke u IT sektoru, koje su, kako je dodala, motor razvoja društva i bolje budućnosti.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se obeležavanjem Dana devojaka u IKT nastoji da se skrene pažnja o neophodnosti uključivanja devojaka u IKT.

Trenutno u Srbiji na rukovodećim pozicijama u IT sektoru ima tek približno 17 odsto žena, a situacija nije bolja ni u EU, gde ih je približno 27 odsto.

Ona je istakla da su digitalne tehnologije osnova inovacija i progresa, a žene stubovi razvoja društva, dodavši da 90 odsto devojčica u Srbiji u osnovnim školama pokazuje interesovanje da se na neki način bavi IKT, a da ta zainteresovanost opada tokom srednjeg obrazovanja, pa ih zapravo samo 15 odsto završava u toj oblasti.

Podaci pokazuju da 86 odsto muškaraca i 83 žena u Srbiji dnevno koristi internet, a mobilne približno 89 odsto muškaraca i 87 odsto žena.

Prema njenim rečima, procenat upotrebe tehnologija je ravnopravan, ali kada je reč o rukovodećim pozicijama u IT, tu prednjače muškarci.

Na skupu su dodeljene nagrade pobednicama u video radu na temu “Moje omiljeno mesto u Srbiji”.

Izvor: Vlada Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments