Obeležen Svetski dan bezbednosti hrane

       

U svetu se danas prvi put obeležen Dan bezbednosti hrane, a u našoj zemlji su tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID organizovali konferenciju na kojoj se razgovaralo o napretku u jačanju sistema bezbednosti hrane.

Savremena brza razmena i trgovina donose hranu sa različitih strana sveta na domaća tržište, a učesnici skupa naglašavaju da je u takvim uslovima neophodna saradnja proizvođača i nadležnih za kontrolu bezbednosti hrane.

Cilj Svetskog dana bezbednosti hrane, koji su prošlog decembra ustanovile UN na inicijativu FAO i Svetske zdravstvene organizacije, jeste podizanje svesti o toj temi i sprovođenje akcija za unapređenje bezbednosti hrane na globalnom nivou.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je na konferenciji koja je okupila predstavnike kontrolnih tela, proizvođače, prerađivače i one koji hranu stavljaju u promet, naglasio da resorno ministarstvo i sve nadležne institucije intenzivno rade na jačanju sistema bezbednosti hrane.

Srbija je, kaže Radošević, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane u martu ove godine načinila krupan korak napred u pridruživanju EU i njenim standardima u toj oblasti.

“Izmenama zakona jasno smo ukazali na podele nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja i unapredili sistema kontrole u celom lancu ishrane. Podigli smo i pojačali odgovornost subjekata u bezbednosti hrane”, poručio je Radošević.

Podsetio je da je krajem 2018. akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, a očekuje se u narednom periodu uspešan završetka procesa akreditacije i nacionalne laboratorije za ispitivanje bezbednosti hrane.

Izmene zakona su, kako je naveo, stvorile pravni osnov da ministarstva poljoprivrede i zdravlja usvoje više pravilnika iz oblasti higijene hrane, deklarisanja hrane i vode za piće, i drugih.

Izvor: Tanjug/RTV

Komentari: