ž Naplata akcize na kafu počinje 1. januara, a stručnjaci poručuju da će maloprodajna cena ovog proizvoda skočiti za minimum deset odsto.

Kako je izračunao Blic, to znači da, ukoliko ste za pakovanje od 200 grama kafe izdvajali 220 dinara, od januara 2018. godine to zadovoljstvo će vas koštati 242 dinara. Za sada su SBB i JGSP „Novi Sad“ najavili svoja nove, veće cene, a putarina je već poskupela.

Poskupljuju kafa i cigarete

Iako su izmene Zakona o akcizama stupile na snagu još u januaru ove godine, sama primena ove odredbe odložena je za narednu. Tako će s prvim danom nove godine akciza na svežu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 po kilograma na prženu. Prema rečima ekonomiste Saše Đogovića, skroman rod u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, uslovio je poskupljenje, a cena grupacije čaj/kafa/kakao je porasla za 8,9 odsto. I uvođenje ove akcije će, dodaje, povećati cenu kafe ali to neće uticati na smanjenje njene kupovine.

“Ovo je svakako zgodna situacija za porast prometa kafe na crno i to na pijacama gde će se u kafu stavljati neki drugi aditivi i surogati. Tu će biti manje kafe, a sama kafa će biti slabijeg kvaliteta, pa će potrošači koji su istanjenih budžeta kupovati tu kafu. Inspekcijski organi tada treba dobro da odrade svoj posao“, upozorava Đogović.

S druge strane, Dnevnik piše da će ovo poskupljenje značiti da će građani Srbije ispijati samo legalne šoljice crnog napitka jer je i to jedna od mera borbe protiv sive ekonomije.

Akcizni kalendar predviđa da se do kraja 2020. godine akciza na cigarete povećava na svakih šest meseci i to u iznosu od 1,5 dinar. Za razliku od specifične koja će se menjati, proporcionalna akciza ostaje 33 odsto. Ovo može značiti da će cigarete poskupeti za bar šest do sedam dinara po paklici.

Izvor: novisad.com

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dori
11/12/2017 08:48

Cigarete bi trebalo da budu minimum 1000 dinara. 200 dinara je premalo da bi se ugrozio zivot nekog ne pusaca.